externe

Exporturile Chinei au scazut cu 8,8% in august, in conditiile in care criza comerciala persista

China a raportat joi o noua scadere lunara a importurilor si exporturilor, desi mai putin abrupta decat se estima, relateaza CNBC.

Exporturile in dolari americani au scazut cu 8,8% in august fata de anul trecut. Aceasta scadere este mai buna decat cea de 9,2% prognozata de un sondaj Reuters.

Importurile in dolari americani au scazut cu 7,3% in august fata de anul trecut, mai bine decat scaderea de 9% prognozata de Reuters.

Importurile au scazut in fiecare luna din 2023 fata de perioada similara a anului trecut. Exporturile au scazut de la an la an in fiecare luna incepand din aprilie, pe masura ce cererea globala pentru bunurile chinezesti se diminueaza.

Exporturile Chinei catre SUA, in dolari, au scazut cu 9,5% in august fata de anul trecut, mai bine decat o scadere de peste 20% in fiecare dintre cele doua luni anterioare, potrivit calculelor CNBC din datele oficiale accesate prin intermediul Wind Information.

Importurile Chinei din SUA au scazut cu 7,9% in august fata de anul trecut, o imbunatatire fata de declinul de doua cifre din iulie, arata datele.

SUA este cel mai mare partener comercial al Chinei la nivelul unei singure tari. Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est este cel mai mare partener comercial al Chinei la nivel regional.

Exporturile Chinei catre Asia de Sud-Est au scazut cu 13,3%, in timp ce importurile au scazut cu 6,1% in august fata de anul trecut, au aratat datele. Ambele cifre au marcat o imbunatatire fata de luna iulie.

„In general, cifrele sugereaza in continuare ca situatia ramane complicata, in ciuda unor imbunatatiri marginale”, a declarat intr-o nota Hao Zhou, economist sef la holdingul financiar Guotai Junan International din Singapore.

„Privind in viitor, daca cresterea comertului Chinei a atins deja fundul va depinde de mai multi factori”, a spus el, indicand proprietatile, cresterea preturilor petrolului si slabiciunea yuanului chinezesc in raport cu dolarul american.

China este cel mai mare importator de titei din lume.

Importurile tarii in volum in primele opt luni ale anului au crescut cu 14,7% fata de anul trecut, mai rapid decat ritmul de 12,4% din iulie, potrivit datelor vamale.

Redresarea economica a Chinei dupa pandemie a incetinit in ultimele luni, trasa in jos de o prabusire a pietei imobiliare si de cheltuielile de consum slabe.

Exporturile de automobile au ramas o carte castigatoare, dar ritmul de crestere a incetinit in august.

Exporturile din acest sector au crescut cu 69% in primele opt luni ale anului fata de aceeasi perioada din 2022, potrivit datelor vamale. Aceasta este in scadere fata de cresterea de 74,1% inregistrata in primele sapte luni ale anului.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago