externe

„Exodul creierelor” din Rusia va duce la o scadere masiva a PIB-ului acestei tari, care va ajunge, in 2026, sub cel al Indoneziei

Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a declansat un masiv exod de creiere, iar pretul pe care il va avea asupra economiei devine tot mai clar. De cand Vladimir Putin a lansat invazia in februarie 2022, emigrarea din Rusia a explodat, unele estimari ridicand exodul la 1 milion de persoane. 

Acest lucru a contribuit la un deficit record de forta de munca, 42% dintre companiile industriale rusesti nereusind sa gaseasca suficienti muncitori in iulie, fata de 35% in aprilie.

Cifrele indica, de asemenea, faptul ca practic cei mai inteligenti si mai inovativi rusi au fugit deja din tara. In timp ce o avalansa de sanctiuni occidentale i-a stimulat pe multi sa plece din motive economice, altii au fugit pentru a evita serviciul militar. Lucratorii cu varsta sub 35 de ani reprezinta acum mai putin de 30% din forta de munca din Rusia – cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii 20 de ani.

Si, potrivit unui raport al Institutului francez de relatii internationale, 86% dintre cei care au parasit Rusia au sub 45 de ani, iar 80% au studii superioare. Cel putin 100.000 de profesionisti IT au plecat din Rusia in 2022, a estimat anul trecut un oficial de la Kremlin.

In plus, datele sugereaza, de asemenea, ca rusii care au fugit au fost semnificativ mai bogati, deoarece aproape 11,5% din economiile personale care se aflau in bancile rusesti la sfarsitul anului 2021, in valoare de aproximativ 4.000 de miliarde de ruble (41,5 miliarde de dolari), au fost transferate in strainatate in 2022, .

O populatie in scadere de profesionisti calificati este de rau augur pentru economia rusa. Atunci cand muncitorii cu inalta calificare pleaca, oportunitatile economice pleaca odata cu ei, ceea ce va aduce standardele de viata ale Rusiei la nivelul altor foste state sovietice, a afirmat Consiliul Atlantic intr-un raport.

Fara o migratie care sa umple deficitul de forta de munca si in combinatie cu scaderea ratei natalitatii, se asteapta ca economia rusa sa se micsoreze.

De fapt, Atlantic Council a estimat ca PIB-ul Rusiei, masurat in functie de paritatea puterii de cumparare (PPP), va scadea in urma celui al Indoneziei in 2026, cu aproape doi ani mai devreme decat ar fi fost cazul daca Putin nu ar fi lansat razboiul impotriva Ucrainei. Pana atunci, cele doua tari isi vor schimba locurile ca fiind a sasea si a saptea cea mai mare economie din lume in functie de PPP.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago