news

EXCLUSIV Peste 71.000 de romani detin arme letale. In ultimii trei ani, politistii au confiscat peste 3.300 de arme

Peste 71.000 de romani detin arme letale, se arata intr-un raspuns oficial al Inspectoratului General al Politiei Romane pentru aktual24.ro.

„In prezent, in Romania, 73.416 detinatori sunt autorizati pentru a detine, purta si folosi arme letale, din care 71.051 sunt persoane fizice. In cazul armelor neletale, numarul total al detinatorilor este de 48.272, din care 46.477 sunt persoane fizice”, precizeaza IGPR.

In aceea ce priveste categoriile de arme letale detinute de persoanele fizice, in functie de destinatia acestora:

Arme de aparare si paza 7.215
Arme de tir sportiv 9.144
Arme de vanatoare 133.109
Arme de colectie 7.003

Politistii au fost atenti la proliferarea numarului de arme, IGPR precizand ca a confiscat peste 3.300 de arme din anul 2020.

Iata situatia confiscarii de arme in fiecare an:

2020 940
2021 1.028
2022 886
2023 (primele 4 luni) 359

Armele care au fost cel mai des ridicate in vederea confiscarii sunt cele care intra in categoria celor neletale supuse autorizarii.

In Romania, legislatia in vigoare prevede faptul ca autorizatia de procurare a armelor neletale se acorda daca sunt indeplinite, de catre persoanele fizice, cumulativ, urmatoarele conditii:

-au implinit varsta de 18 ani;
-nu au fost condamnate, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de un an;
-nu sunt inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie;
-sunt apte din punct de vedere psihologic si medical;
-nu prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor;
-au absolvit un curs de instruire teoretica si practica, organizat de o persoana juridica autorizata pentru aceasta activitate, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi;
-nu le-a fost anulat in ultimii 2 ani dreptul de procurare, detinere sau, dupa caz, port si folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizarii, cu exceptia situatiilor in care masura anularii s-a dispus ca urmare a pierderii calitatii prevazute la art. 13 alin. (2)-(5);
-nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase in ultimii 5 ani arme letale sau arme neletale supuse autorizarii, din motive imputabile lor, procurate in conditiile prezentei legi.

Totodata, legislatia in vigoare prevede si anumite conditii de pastrare a acestor tipuri de arme, respectiv obligativitatea titularului dreptului de detinere sau, dupa caz, de port si folosire, de a pastra armele letale si munitiile acestora la domiciliul sau la resedinta mentionata in permisul de arma, in dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate in perete sau in pardoseala, incuiate si asigurate, astfel incat sa nu permita accesul persoanelor neautorizate.

Mai mult, dulapurile sau, dupa caz, casetele trebuie sa fie prevazute cu compartimente diferite care sa fie asigurate fiecare cu cate un sistem de inchidere, pentru pastrarea munitiei separat de arme.

Conditiile de autorizare si de pastrare a armelor si munitiilor mentionate mai sus contribuie la numarul redus de evenimente in care acestea sunt folosite in afara cadrului legal.

„De asemenea, pentru prevenirea si combaterea infractiunilor din acest domeniu, Politia Romana desfasoara permanent atat activitati de informare si constientizare a detinatorilor de arme (campanie accidente de vanatoare, fly-ere privind uzul de arme, participarea politistilor specializati la emisiuni radio/tv, instructaje la autorizare), cat si activitati de control cu privire la respectarea modului de pastrare si asigurare a securitatii armelor, care sunt desfasurate atat la autorizare, la prelungirea valabilitatii permisului de arma, cat si ori de cate ori sunt date si informatii ca nu sunt respectate conditiile legale.

Pe segmentul armelor detinute ilegal, Politia Romana desfasoara activitati specifice de prevenire si combatere, prin structurile specializate si in colaborare cu alte structuri/institutii de aplicare a legii din tara sau strainatate”, a precizat IGPR.

 

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago