Europa a decis sa se descurce fara gazul rusesc in aceasta iarna. Depozitele europene sunt pline in proportie de peste 90%
Dupa ce au renuntat la importurile din Rusia, tarile europene primesc gaze din Norvegia si au incheiat contracte de furnizare si cu Statele Unite. Majoritatea depozitelor de gaze din tarile UE sunt umplute in proportie de peste 90%, relateaza Bloomberg.
Totusi, tari precum Slovacia si Austria continua sa depinda de aprovizionarea cu gaze din Est. Cu toate acestea, au reusit sa acumuleze volumul necesar care le va permite sa supravietuiasca iernii fara aprovizionare cu combustibil suplimentar.
āFinalizarea acordului privind tranzitul combustibilului rusesc prin Ucraina la 31 decembrie nu va schimba prea mult piata europeana a gazelor naturaleā, a declarat Michael Lewis, directorul executiv al Uniper SE.
Europa a creat deja rezerve mari de gaz chiar inainte de inceperea sezonului cald. Acest combustibil va fi suficient pentru ca tarile sa treaca iarna fara a fi nevoie sa mai cumpere din Rusia.
āVolumele tranzitate prin Ucraina pot fi inlocuite, inclusiv prin importuri suplimentare de GNL. Dar, desigur, in cazul unei ierni foarte friguroase, poate exista un anumit deficit in sistemā, a declarat Egbert Laege, CEO al companiei germane Securing Energy For Europe GmbH.
In ciuda faptului ca in ultima perioada rata de injectare a gazelor naturale in depozitele a scazut semnificativ, in Germania, aproape toate depozitele sunt pline in proportie de 96%.
Acordul ruso-ucrainean privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina expira in 2024. De aceea, unele tari europene au cerut Europei sa se pregateasca pentru problemele in alimentarea cu combustibil.
Intre timp, Azerbaidjanul continua sa creasca livrarile de gaze catre Europa, inlocuind Rusia pe o piata pe care Kremlinul a controlat-o aproape in intregime in ultima jumatate de secol.
De asemenea, analistii spun ca Baku este gata sa furnizeze volume suplimentare de gaz catre Europa, dar intrebarea cheie este de unde provin? Exista o suspiciune ca Azerbaidjanul pur si simplu revinde gazul rusesc.