“Treci de pietele de Craciun supraaglomerate ale Europei, pentru aceste alegeri mai mici si mai prietenoase”, scrie Euronews. De Craciun, aceste targuri scot la lumina artizanii, de la producatorii de lumanari din Helsinki la designerii de bijuterii din Kosice.
Iata cateva dintre targurile de Craciun 2024 care merita vizitate, unde turistii pot savura delicatese delicioase, pot gasi suveniruri si cadouri, unde se pot bucura de o experienta prietenoasa, festiva, care te intampina cu bratele deschise si poate chiar cu o cana sau doua de vin fiert!
Targul de Craciun din Helsinki, Finlanda
Targul de Craciun din Helsinki imbratiseaza temperaturile negative ale iernii si creeaza un eveniment festiv in Piata Senatului unde peste 100 de mici producatori vand de toate, de la sosete tricotate si lumanari pictate manual pana la bijuterii din argint inspirate de iarna finlandeza.
Aici turistii pot incerca mancaruri delicioase, inclusiv „banh mi” si terci de orez cu caramel de la N4ku, preferatul din Helsinki, plus „placinte kareliene” (un produs de patiserie finlandez traditional de secara umpluta cu terci de orez), peste afumat si „glogi” cu aroma de molid, bautura spirtoasa nordica tipica.
Un carusel lumineaza inima targului de Craciun din Helsinki care, la fel ca restul standurilor, este alimentat cu energie regenerabila. De asemenea, acolo se incurajeaza reducerea pozitiva a deseurilor: vanzatorii pot dona surplusul de bunatati organizatiei caritabile de ajutor alimentar HurstinApu din Helsinki.
Targul de Craciun din Helsinki a inceput pe 29 noiembrie si se incheie pe 22 decembrie 2024. Turistii pot vizita in Finlanda si targul de la Rovaniemi.
Targul de Craciun din Orasul Vechi din Letonia
Piata Dome din Riga ofera un cadru pitoresc pentru targul de Craciun din orasul vechi.
Acolo se vand lumanari din ceara de albine si manusi de lana din colibe de lemn cu acoperisuri in dungi de bomboane, iar bucatarii pregatesc un festin cu chifle cu bacon piragi, varza murata si hot-dog afumat.
Targul de Craciun din cartierul Kalnciema are loc in fiecare sambata respectiv de pe 30 noiembrie pana pe 28 decembrie.
Fermieri, designeri si artisti din intreaga Letonie vand produse variate, cum ar fi borcane de kimchi, papuci brodati, boluri pictate si sticle din faimosul lichior Riga Black Balsam.
Acesta si-a deschis portile din 29 noiembrie 2024 si le va inchide pe 2 ianuarie 2025.
Targul de Craciun din Vilnius, Lituania
Bradul de Craciun din Piata Catedralei din Vilnius isi schimba in fiecare an decoratiuniile: temele din trecut au inclus sahul, basmele si – pentru cea de-a 700-a aniversare a orasului, anul trecut – un tort inalt, cu multe etaje. Aici turistii pot cumpara cadouri de Craciun facute manual.
Saptamana 18-22 decembrie este o perioada excelenta pentru a fi in oras deoarece designeri talentati din intreaga Lituanie isi expun produsele foarte elegante la Christmas Design Square din Piata Vincas Kudirka.
Festivalul de Craciun de la Vilnius se desfasoara in perioada 29 noiembrie – 29 decembrie 2024.
Targul de Craciun al Palatului Schonbrunn din Austria
Targul de Craciun al Palatului Schonbrunn din Viena care a fost renovat pentru 2024, iar in ciuda imprejurimilor sale regale, pastreaza un aer de sat.
In acest an, tarabele se intind pe toata curtea palatului, alaturi de benzi de gheata (un pic ca la curling) si un patinoar, un mini tren, o roata Ferris si o cabana de artizanat pentru copii.
Preparatele includ retete montane precum „grostl” (raspunsul austriac la „bubble and squeak”), „spatzle” (o mancare consistenta de taitei cu oua) si bunatatea topita a branzei alpine – raclette.
De asemenea, exista suveniruri realizate manual, cum ar fi clopotei din ceramica, biscuiti cu vanilie, jucarii din lemn si seturi pentru Nasterea Domnului. De asemenea, piata strange fonduri pentru Licht ins Dunkel, care sprijina proiecte sociale incluzive in Austria.
Targul de Craciun de la Palatul Schonbrunn a fost deschis pe 8 noiembrie si isi va inchide portile pe 6 ianuarie 2025.
Targul de Craciun de poveste din Kosice, Slovacia
Pentru turistii care doresc sa se bucure si de zapada de sarbatori orasul Kosice din estul Slovaciei poate fi o varianta buna.
Turistii pot sa se incante cu „medovina”, un hidromel dulce preparat din mierea obtinuta de la apicultorii slovaci indragiti, si se pot plimba printre colibele din lemn care marginesc portiunea pietonala a strazii principale.
In perioada 6-7 decembrie se desfasoara Targul de Craciun MAME la centrul cultural Tabacka Kulturfabrik. Acesta este o plin de creatii de design atragatoare de la ilustratori, bijutieri, designeri grafici si ciocolatieri.
Si-a deschis portile de pe 1 la 31 decembrie 2024. Tatra Escapes ofera vacante ghidate si autoghidate spre targul de Craciun.
Visezi la turta dulce? Mergeti la Targul de Craciun din Brasov, in Romania
Pietele de Craciun sunt o afacere relativ noua in Romania, prima fiind organizata la Sibiu in anul 2007.
Bucurestiul il gazduieste acum pe cel mai mare dintre ele, dar Brasovul, un oras transilvanean situat la poalele Carpatilor, posibil sa-l gazduiasca pe cel mai frumos.
Targul de Craciun din Brasov se desfasoara in Piata Sfatului incadrata de “colectia aerisita” de cladiri medievale sasesti si de gotica Biserica Neagra.
Tarabele pietei sunt pline cu bunatati precum decoratiuni pentru brad, sculpturi in lemn, ceai de portocale si scortisoara, mere coapte, migdale caramelizate si „baumstriezel” – o spirala de patiserie acoperita cu zahar si scortisoara. Cirese confiate deasupra?
Centrul orasului are putin peste un milion de lumini, inclusiv un afisaj care transforma Primaria intr-o casa de turta dulce.
Cand este deschis Targul de Craciun din Brasov? De la mijlocul lunii noiembrie pana la inceputul lunii ianuarie.
Brasovul are aeroport si gara – si, daca inca nu v-ati saturat de festivitati, este la doar 2,5 ore cu trenul de Targul de Craciun din Bucuresti.
Cel mai vechi Targ de Craciun din Suedia
In Stockholm, turittii pot alege ce Targ de Craciun doresc sa viziteze.
Totusi, recomandat este sa il viziteze si pe cel din Orasul Vechi pentru cea mai veche piata de Craciun din Suedia: aceasta aprovizioneaza oamenii cu produse de sezon inca din 1837.
Intre timp, Targul de Craciun (7-8 decembrie) sprijina organizatiile care militeaza pentru drepturile omului si problemele de mediu.
Fargfabriken este o fabrica transformata intr-o galerie de arta moderna de unde turistii pot cumpara cadouri la moda chiar si de la formatiilor live si al DJ-urilor (14-15 decembrie).
In plus, docurile din Skeppsholmsgarden sunt o alta alegere buna deoarece fierarii si tarabele de vafe se aprind la vederea catargelor navelor (14 – 15 decembrie).
Aceasta este deschisa de la sfarsitul lunii noiembrie pana la sfarsitul lunii decembrie.
Targul de Craciun din Tallinn, Estonia
Orasul vechi Tallinn este imbracat pentru a impresiona de Craciun, impodobit cu siruri de lumini si ghirlande si incununat cu un pom de Craciun care este piesa centrala a Targului de Craciun din Tallinn.
Preparatele pe care turistii le pot incerca sunt: budinca neagra, varza acra si biscuiti din turta dulce decorati in mod elaborat, precum si vin fiert frumos cu afine. Sosetele, palariile, esarfele – si palariile suficient de lungi pentru a servi si ca esarfa – sunt decorate cu fulgi de zapada geometrici.
Acesta a fost deschis pe 22 noiembrie si se va inchide pe 27 decembrie 2024.
(Foto: Facebook/Brasov, oras de poveste)
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…