news

Eurobarometru 2024: Sase din zece europeni sunt optimisti cu privire la viitorul Uniunii. Ce parere au romanii

Cel mai recent Eurobarometru, publicat vineri, arata un nivel ridicat de incredere in Uniunea Europeana (UE). Sondajul evidentiaza, de asemenea, o viziune mai optimista a europenilor asupra viitorului, acestia dorindu-si o Uniune mai puternica si mai independenta, mai ales in fata provocarilor globale actuale, potrivit datelor site-ului oficial al blocului comunitar, preluate de spotmedia.ro.

Astfel, 51% dintre europeni tind sa aiba incredere in UE, acesta fiind cel mai mare procent inregistrat din 2007. La nivelul tarii noastre, procentul este de 56% dintre cei intervievati.

La nivelul intregului bloc comunitar, increderea in UE este cea mai mare in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani (59%). De asemenea, 51% dintre europeni declara ca au incredere in Comisia Europeana, marcand un alt record pentru ultimii 17 ani.

Aproape trei sferturi dintre respondenti (74%) se simt cetateni ai Uniunii Europene, cel mai inalt nivel din mai bine de doua decenii. Mai mult, peste sase din zece cetateni ai UE (61 % in UE, 67% in Romania) sunt optimisti cu privire la viitorul Uniunii.

Imaginea UE in ochii europenilor:

44% dintre cetateni au o imagine pozitiva despre UE,

38% au o imagine neutra,

17% au o imagine negativa.

Tendinte pozitive au fost inregistrate si in majoritatea tarilor candidate la aderare. Majoritatea cetatenilor tind sa aiba incredere in UE in:

Albania (81%), Muntenegru (75%), Kosovo (70%), Georgia (58%), Macedonia de Nord si Bosnia si Hertegovina (56% fiecare) si Moldova (52%).

In Turcia, 42% (+4 puncte procentuale fata de sondajul anterior) tind sa aiba incredere in UE, iar in Serbia 38% (+2 puncte). In Marea Britanie, 38% dintre respondenti (+6 puncte) impartasesc aceasta opinie.

Europenii isi doresc o UE mai puternica

Aproape sapte din zece respondenti (69%) considera ca UE dispune de suficiente resurse si instrumente pentru a apara interesele economice ale Europei in economia globala.

Tot 69% sunt de acord ca Uniunea Europeana este un punct de stabilitate intr-o lume marcata de incertitudini.

Conform opiniei cetatenilor europeni, securitatea si apararea (33%) ar trebui sa fie principalul domeniu de actiune pentru UE pe termen mediu, urmate de migratie (29%), economie (28%), schimbari climatice si mediu (28%) si sanatate (27%).

In acelasi timp, 44% dintre cetateni considera ca asigurarea pacii si stabilitatii va avea cel mai mare impact pozitiv asupra vietii lor pe termen scurt.

Alte prioritati sunt: securizarea aprovizionarii cu alimente, sanatate si produse industriale (27%) si gestionarea migratiei (27%).

Cand vine vorba de masuri specifice in sectorul verde, europenii cred ca UE ar trebui sa prioritizeze:

– energia regenerabila (38%),

– investitiile in agricultura sustenabila (31%),

– infrastructura energetica (28%) si

– tehnologiile curate (28%).

Optimism in crestere despre economie

Sondajul Eurobarometru a inregistrat cel mai mare sprijin de pana acum pentru moneda comuna, atat in UE in ansamblu (74%), cat si in zona euro (81%).

48% dintre cetateni considera ca situatia economica a UE este buna (+1 punct fata de primavara 2024), 43% o percep ca fiind proasta (+2 puncte).

Perceptia asupra economiei europene a cunoscut o imbunatatire constanta din toamna lui 2019, iar 49% dintre cetateni cred ca situatia economica va ramane stabila in urmatoarele 12 luni.

Problema Ucraina

In contextul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei 87% dintre cetatenii europeni sustin furnizarea de ajutor umanitar pentru populatia afectata de conflict, 71% sunt de acord cu sanctiunile economice impotriva guvernului, companiilor si indivizilor din Rusia, 68% sprijina ajutorul financiar acordat Ucrainei, sase din zece europeni aproba acordarea statutului de tara candidata Ucrainei, 58% sunt de acord cu finantarea achizitiilor si livrarilor de echipamente militare catre Ucraina.

Razboiul din Ucraina continua sa fie considerat cea mai importanta problema la nivelul Uniunii (31%), urmat de imigratie (28%) si situatia internationala (22%).

De asemenea, 76% dintre respondentii europeni considera ca invazia Rusiei in Ucraina reprezinta o amenintare pentru securitatea Uniunii Europene.

„Aceasta editie a Eurobarometrului subliniaza sprijinul crescut pentru politicile si valorile UE si dorinta cetatenilor de a vedea Uniunea Europeana mai activa pe scena globala”, se arata in comunicatul publicat pe site-ul oficial al blocului comunitar.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago