Eurobarometru 2024: Sase din zece europeni sunt optimisti cu privire la viitorul Uniunii. Ce parere au romanii
![](https://dev.aktual24.ro/wp-content/uploads/2024/06/Romania-UE-610x425.jpg)
Cel mai recent Eurobarometru, publicat vineri, arata un nivel ridicat de incredere in Uniunea Europeana (UE). Sondajul evidentiaza, de asemenea, o viziune mai optimista a europenilor asupra viitorului, acestia dorindu-si o Uniune mai puternica si mai independenta, mai ales in fata provocarilor globale actuale, potrivit datelor site-ului oficial al blocului comunitar, preluate de spotmedia.ro.
Astfel, 51% dintre europeni tind sa aiba incredere in UE, acesta fiind cel mai mare procent inregistrat din 2007. La nivelul tarii noastre, procentul este de 56% dintre cei intervievati.
La nivelul intregului bloc comunitar, increderea in UE este cea mai mare in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani (59%). De asemenea, 51% dintre europeni declara ca au incredere in Comisia Europeana, marcand un alt record pentru ultimii 17 ani.
Aproape trei sferturi dintre respondenti (74%) se simt cetateni ai Uniunii Europene, cel mai inalt nivel din mai bine de doua decenii. Mai mult, peste sase din zece cetateni ai UE (61 % in UE, 67% in Romania) sunt optimisti cu privire la viitorul Uniunii.
Imaginea UE in ochii europenilor:
44% dintre cetateni au o imagine pozitiva despre UE,
38% au o imagine neutra,
17% au o imagine negativa.
Tendinte pozitive au fost inregistrate si in majoritatea tarilor candidate la aderare. Majoritatea cetatenilor tind sa aiba incredere in UE in:
Albania (81%), Muntenegru (75%), Kosovo (70%), Georgia (58%), Macedonia de Nord si Bosnia si Hertegovina (56% fiecare) si Moldova (52%).
In Turcia, 42% (+4 puncte procentuale fata de sondajul anterior) tind sa aiba incredere in UE, iar in Serbia 38% (+2 puncte). In Marea Britanie, 38% dintre respondenti (+6 puncte) impartasesc aceasta opinie.
Europenii isi doresc o UE mai puternica
Aproape sapte din zece respondenti (69%) considera ca UE dispune de suficiente resurse si instrumente pentru a apara interesele economice ale Europei in economia globala.
Tot 69% sunt de acord ca Uniunea Europeana este un punct de stabilitate intr-o lume marcata de incertitudini.
Conform opiniei cetatenilor europeni, securitatea si apararea (33%) ar trebui sa fie principalul domeniu de actiune pentru UE pe termen mediu, urmate de migratie (29%), economie (28%), schimbari climatice si mediu (28%) si sanatate (27%).
In acelasi timp, 44% dintre cetateni considera ca asigurarea pacii si stabilitatii va avea cel mai mare impact pozitiv asupra vietii lor pe termen scurt.
Alte prioritati sunt: securizarea aprovizionarii cu alimente, sanatate si produse industriale (27%) si gestionarea migratiei (27%).
Cand vine vorba de masuri specifice in sectorul verde, europenii cred ca UE ar trebui sa prioritizeze:
– energia regenerabila (38%),
– investitiile in agricultura sustenabila (31%),
– infrastructura energetica (28%) si
– tehnologiile curate (28%).
Optimism in crestere despre economie
Sondajul Eurobarometru a inregistrat cel mai mare sprijin de pana acum pentru moneda comuna, atat in UE in ansamblu (74%), cat si in zona euro (81%).
48% dintre cetateni considera ca situatia economica a UE este buna (+1 punct fata de primavara 2024), 43% o percep ca fiind proasta (+2 puncte).
Perceptia asupra economiei europene a cunoscut o imbunatatire constanta din toamna lui 2019, iar 49% dintre cetateni cred ca situatia economica va ramane stabila in urmatoarele 12 luni.
Problema Ucraina
In contextul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei 87% dintre cetatenii europeni sustin furnizarea de ajutor umanitar pentru populatia afectata de conflict, 71% sunt de acord cu sanctiunile economice impotriva guvernului, companiilor si indivizilor din Rusia, 68% sprijina ajutorul financiar acordat Ucrainei, sase din zece europeni aproba acordarea statutului de tara candidata Ucrainei, 58% sunt de acord cu finantarea achizitiilor si livrarilor de echipamente militare catre Ucraina.
Razboiul din Ucraina continua sa fie considerat cea mai importanta problema la nivelul Uniunii (31%), urmat de imigratie (28%) si situatia internationala (22%).
De asemenea, 76% dintre respondentii europeni considera ca invazia Rusiei in Ucraina reprezinta o amenintare pentru securitatea Uniunii Europene.
„Aceasta editie a Eurobarometrului subliniaza sprijinul crescut pentru politicile si valorile UE si dorinta cetatenilor de a vedea Uniunea Europeana mai activa pe scena globala”, se arata in comunicatul publicat pe site-ul oficial al blocului comunitar.
Trust in the EU is at its highest level in 17 years, the latest Eurobarometer shows.
Support for the euro is also at an all-time high: 74% across the EU and 81% in the euro area.#Eurobarometer
— European Commission (@EU_Commission) November 29, 2024