Estonia ar putea rezista unui atac rusesc timp de doua saptamani inainte ca NATO sa vina in sprijin, a declarat un comandant militar estonian de varf.
Estonia, care are o granita terestra comuna cu Rusia, „ar fi capabila sa reziste unei invazii timp de doua saptamani”, a declarat colonelul Mati Tikerpuu, seful uneia dintre cele doua brigazi ale armatei estoniene, pentru El Pais.
El a spus ca acest timp ar fi „suficient pana la sosirea intaririlor aliate”.
Estonia, care are o populatie de doar 1,4 milioane de locuitori, spune ca cheltuielile sale pentru aparare in 2024 vor fi mai mari de 3% din PIB – mult peste contributiile majoritatii tarilor NATO – pe fondul deteriorarii relatiilor cu Rusia si al ingrijorarii fata de invazia la scara larga a Ucrainei.
Ca procent din PIB, Estonia a acordat Ucrainei mai mult ajutor militar decat orice alta tara.
In acelasi timp, trupele americane, britanice si franceze sunt o prezenta frecventa la baza de antrenament de la care a vorbit Tikerpuu, aflata la aproximativ 15 km de granita cu Rusia, a scris publicatia spaniola – un semn al abordarii consolidate a NATO in regiune.
Intr-un interviu acordat in februarie, Tikerpuu a declarat pentru ERR, radiodifuzorul national estonian, ca „nimic nu poate fi exclus” in ceea ce priveste pregatirea pentru un eventual atac rusesc.
Razboiul din Ucraina a oferit Estoniei un fel de avanpremiera, care a ajutat-o sa pregateasca prioritatile propriilor forte, a declarat el pentru postul de televiziune.
Dronele si artileria ar fi esentiale pentru orice conflict, a spus el, mentionand ca Rusia prefera in continuare atacurile masive de tip „val de carne” in detrimentul utilizarii armelor sale de inalta precizie.
In ciuda cresterii cheltuielilor militare, fortele armate ale Estoniei sunt limitate; armata sa nu are tancuri de lupta grele, iar singura sa baza aeriana militara operationala, de langa Tallinn, nu are avioane de lupta.
In 2022, departamentul sau de aparare a anuntat achizitionarea a sase sisteme de lansatoare multiple de rachete HIMARS fabricate in SUA, care urmeaza sa fie livrate in acest an.
Un raport recent al serviciilor de informatii estoniene a estimat ca Rusia intentioneaza sa stationeze aproape 40.000 de soldati in apropierea frontierei in urmatorii ani.
Aceasta cifra eclipseaza forta activa a Estoniei, care numara 4.200 de soldati – desi Estonia are putin sub 40.000 de rezervisti instruiti.
Anul trecut, prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat pentru Business Insider ca este ingrijorata de faptul ca Rusia este „cea mai directa amenintare la adresa securitatii europene in acest moment”.
In martie, SUA au aprobat un pachet de ajutor in domeniul apararii in valoare de 228 de milioane de dolari pentru Estonia si vecinii sai Lituania si Letonia, destinat accelerarii infrastructurii militare.
In februarie, fostele state sovietice au convenit sa construiasca o noua linie de aparare cu buncare de-a lungul frontierei lor colective de peste 1.000 km cu Rusia, cu forte de rezerva pregatite sa desfasoare la scurt timp aparari suplimentare, cum ar fi mine si piramide antitanc „dintii dragonului”.
Estonia face parte, de asemenea, dintr-o coalitie de sase tari care construieste un „zid al dronelor” pentru a-si proteja frontierele, desi au aparut putine detalii in acest sens.
Foto: depositphotos.com
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…