Escroci inca neidentificati castiga sute de euro pe zi distribuind pe internet o scrisoare atribuita lui Alexei Navalnii
In urma mortii in inchisoare a politicianului rus de opozitie Alexei Navalnii, la 16 februarie, escrocii au inceput sa se dea drept sustinatori ai liderilor opozitiei ruse si sa distribuie o scrisoare falsa despre care sustin ca ar fi fost scrisa de Navalnii.
Potrivit siteului independent rusesc Meduza, scrisoarea frauduloasa spune ca Navalnii a dezvoltat timp de cinci ani o initiativa pentru a asigura ābunastarea financiaraā a Rusiei si incurajeaza oamenii sa investeasca in aceasta initiativa ā banii obtinuti ajungand in buzunarele escrocilor.
Pe Facebook, grupuri false care se prezinta drept sustinatori ai liderilor opozitiei ruse posteaza o fotografie a unei scrisori despre care sustin ca a fost scrisa de Alexei Navalnii si adresata sotiei sale, Iulia.
In postare se spune ca Navalnii, inainte de a muri, āi-a trimis o scrisoare sotiei sale, in care spunea ca vrea sa impartaseasca initiativa pe care a dezvoltat-o timp de cinci ani si sa o foloseasca pentru a-i ajuta pe concetateni sa isi intretina familiileā.
Scrisoarea falsa spune ca este probabil ca Navalnii āin curand sa nu mai existeā si ca cea mai mare dorinta a sa este de a āasigura bunastarea financiara a tariiā, dar noteaza ca nu a reusit sa atinga acest obiectiv. Cu toate acestea, continua scrisoarea frauduloasa, Navalnii a petrecut cinci ani pregatind un āproiect financiarā, iar acum vrea ca ātoata lumea sa stie despre aceasta oportunitateā.
āMartorii spun ca initiativa face pana la 600 de euro pe zi, tranzactionand active de la cele mai mari companii cu ajutorul inteligentei artificialeā, se arata in scrisoarea falsa. Postarea include apoi un link care se presupune ca permite victimelor sa descarce āinitiativaā si sa inceapa sa ācastigeā. Cu toate acestea, linkul duce la un site web administrat de escroci.
Aceasta schema specifica, care implica escroci care se dau drept personalitati publice care pretind ca vor sa impartaseasca cunostintele lor despre cum sa faca ābani usorā prin investitii, este comuna in social media de multi ani.
Dupa ce victimele inselaciunii acceseaza linkul, li se cere sa completeze un formular cu informatii personale. Un escroc le contacteaza apoi pretinzand ca este un āmanager personalā si le convinge sa āinvesteascaā o anumita suma pentru a incepe sa castige āvenituri rapide si usoareā.
Atunci cand victima transfera banii in presupusa āinvestitieā, acestia ajung de fapt in mainile escrocilor, care apoi dispar imediat.