Escrocheriile cu bilete la concertele lui Taylor Swift si la Jocurile Olimpice, in crestere accelerata in Marea Britanie
Biletele false pentru Jocurile Olimpice si pentru concertele lui Taylor Swift sunt cele mai mari escrocherii online cu care consumatorii britanici se vor confrunta in acest an, a avertizat UK Finance, relateaza BBC.
Aceasta alerta a fost lansata in contextul in care grupul de lobby bancar a transmis ca numarul persoanelor inselate prin fraude de tip romantic si de achizitii frauduloase a atins anul trecut un nou record.
In total, infractorii au furat 1,17 miliarde de lire sterline in 2023, in scadere cu 4% fata de 2022, potrivit raportului anual al grupului privind frauda.
Dar UK Finance a declarat ca abuzurile de de platformele online a continuat sa lase oamenii vulnerabili. Acesta a facut apel la companiile de tehnologie sa faca mai mult pentru a ajuta la oprirea escrocheriilor.
Consumatorii au pierdut 86 de milioane de lire sterline anul trecut din cauza escrocheriilor de cumparare, in care au fost de acord sa plateasca pentru ceva ce nu s-a materializat niciodata, a precizat UK Finance. Aceasta cifra a crescut cu 28% fata de 2022. In total, anul trecut au existat mai mult de 156.000 de cazuri de astfel de fraude.
„In fiecare an, vedem un ciclu de escrocherii care se schimba pe parcursul anului”, a declarat Ben Donaldson, director general la Directia de infractiuni economice a UK Finance. „Jocurile Olimpice si concertele lui Taylor Swift sunt cele mai ample doua exemple din acest an”, a mai spus el.
In aprilie, Lloyds Bank a dezvaluit ca fanii lui Swift au pierdut in total 1 milion de lire sterline in vanzari frauduloase de bilete inainte de etapa britanica a turneului ei, care incepe in iulie.
Grupul de lobby britanic a anuntat ca escrocii au convins adesea victimele sa plateasca pentru bunuri prin transfer bancar, in loc sa o faca pe un site oficial.
Raportul anual al UK Finance a constatat unele progrese in lupta impotriva fraudei, care este cea mai raspandita infractiune din Regatul Unit si care a crescut in timpul pandemiei.
Raportul a constatat ca pierderile cauzate de tranzactiile neautorizate au scazut cu 3%, ajungand la 708,7 milioane de lire sterline anul trecut, o scadere care, potrivit acestuia, s-a datorat imbunatatirii practicilor de verificare a clientilor.
Cu toate acestea, numarul victimelor si al banilor furati in cadrul escrocheriilor de tip romantic, in care oamenii sunt pacaliti sa creada ca sunt intr-o relatie, a atins un record anul trecut, potrivit raportului.
Pierderile in aceste cazuri au crescut cu 17%, ajungand la 36 de milioane de lire sterline si au implicat in medie 10 plati pe caz. Aceasta pierdere este de doua ori mai mare decat suma raportata pentru acelasi tip de escrocherii in 2020.