Guvernul elvetian a declarat miercuri ca va gazdui in iunie o conferinta internationala la nivel inalt pentru a ajuta la trasarea unei cai spre pace in Ucraina dupa mai mult de doi ani de razboi si si-a exprimat speranta ca Rusia s-ar putea alatura intr-o zi procesului de pace.
Se asteapta ca statiunea Burgenstock, situata pe malul lacului de langa Lucerna, sa gazduiasca reuniunea din 15-16 iunie, la care vor participa oficiali guvernamentali de rang inalt din zeci de tari, ca urmare a unui plan prezentat in ultimele luni de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si de ministrul elvetian de externe Ignazio Cassis. Inaltul diplomat elvetian a declarat ca peste 100 de tari vor fi invitate la reuniune.
„Prima tara cu care am vorbit, dupa Ucraina, bineinteles, a fost Rusia, pentru ca un proces de pace nu poate avea loc fara Rusia, chiar daca nu va fi prezenta la prima intalnire”, a declarat Cassis reporterilor in capitala elvetiana, Berna.
Cotidianul elvetian Neue Zurcher Zeitung, citat de Associated Press, a relatat ca presedintele Joe Biden ar putea participa, dar oficiali de la Casa Alba au declarat miercuri ca nu s-a luat inca nicio decizie cu privire la cine din guvernul american ar putea participa la summit si ca nu au fost confirmate planuri de calatorie.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat saptamana trecuta ca negocierile prospective pentru a pune capat luptelor din Ucraina ar putea avea succes doar daca vor tine cont de interesele Moscovei, respingand o runda planificata de discutii de pace ca fiind un siretlic occidental pentru a obtine un sprijin international mai larg pentru Kiev.
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca nu va exista pace in Ucraina pana cand nu vor fi indeplinite obiectivele Rusiei.
„Nu vom semna acordul de pace la aceasta conferinta”, a declarat Viola Amherd, presedintele elvetian. Ea a calificat reuniunea drept un „prim pas” intr-un proces catre o pace durabila in Ucraina, care ar putea duce la o a doua intalnire, de monitorizare.
Guvernul elvetian a declarat ca primele discutii in vederea organizarii conferintei au implicat Uniunea Europeana si trimisii din asa-numitul Sud Global, inclusiv Brazilia, China, Etiopia, India, Arabia Saudita si Africa de Sud.
Zelenski a prezentat o formula de pace in 10 puncte care, printre altele, urmareste expulzarea tuturor fortelor rusesti din Ucraina si tragerea la raspundere pentru crime de razboi, in conditiile in care cele doua parti continua sa lupte de-a lungul liniei frontului de aproximativ 1.500 de kilometri. Moscova a respins prompt astfel de idei.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat ca Beijingul sustine o conferinta care este acceptata atat de Rusia, cat si de Ucraina, ceea ce nu este cazul pana acum.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…