Eforturile unei mame de a-si proteja copilul in timpul unui cutremur de acum 4.000 de ani

life

Situl arheologic de la Lajiazhen din centrul Chinei, situat pe malul Raului Galben, deschide o fereastra emotionanta asupra trecutului. Schelete care dateaza de acum 4.000 de ani arata eforturile curajoase ale unei mame de a-si proteja copilul in timpul unui cutremur, relateaza Historic Vid pe Twitter.

Procesul de excavare a scos la iveala un total de 20 de schelete, fiecare purtand urmele fizice ale suferintei cauzate de forte externe. Satenii care locuiau de-a lungul Raului Galben au fost total lipsiti de aparare in fata puterii imense a Mamei Natura.

Din analiza stiintifica a sitului au reiesit doua teorii principale. Prima teorie a sugerat ca satul a fost lovit de un cutremur devastator. Activitatea seismica a declansat, de asemenea, formarea unui baraj natural in amonte pe Raul Galben, ceea ce a dus la acumularea de apa. Cateva luni mai tarziu, barajul s-a prabusit, provocand o inundatie catastrofala care a cuprins satul. Prezenta sedimentelor si pagubele provocate de cutremur indica faptul ca aceste evenimente au avut loc probabil in acelasi an.

A doua teorie afirma ca inundatiile bruste si alunecarile de teren au fost vinovate de moartea satenilor, deoarece aceste fenomene naturale au fost recurente in regiune de-a lungul istoriei.

Satul Lajiazhen a oferit informatii valoroase despre viata taranilor chinezi din antichitate, dezvaluind practicile lor agricole si cresterea animalelor pentru hrana si in scopuri religioase. In plus, in acest sit s-a facut si  o alta descoperire extraordinara in 2005 – un vas rasturnat care continea cei mai vechi taitei din lume.

Datorita semnificatiei sale, situl a capatat un renume larg si este adesea numit „Pompeiul Chinei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: