Economia Rusiei nu poate evita la nesfarsit o criza si devine din ce in ce mai vulnerabila la socuri, afirma un cercetator de la Centrul pentru analiza politicilor europene
Economia Rusiei este fragila, iar factorii de decizie politica nu vor putea evita o criza pentru foarte mult timp, a sustinut un cercetator de la un think tank, relateaza Business Insider.
Alexander Koliandr, expert in economia rusa si cercetator la Centrul pentru analiza politicilor europene, a subliniat provocarile tot mai mari cu care se confrunta Kremlinul, in timp ce razboiul din Ucraina se prelungeste in al treilea an.
Bancherii centrali si factorii de decizie politica din Rusia au reusit pana acum sa mentina economia pe linia de plutire, dar norocul lor este pe cale sa se termine, a avertizat Koliandr.
„Putin a inteles ca economia este mai bine sa fie lasata pe seama profesionistilor. Intr-adevar, barbatii si femeile care conduc banca centrala a tarii, ministerul de finante si ministerul de dezvoltare economica raman foarte calificati si au salvat tara de la colapsul economic in 2022”, a scris Koliandr intr-o analiza recenta. „Dupa doi ani, ei inteleg in mod clar imposibilitatea de a duce pe termen lung a sarcinii care le-a fost incredintata. Intrebarea este daca indraznesc sa-i spuna sefului? Si daca o fac, va asculta el?”, a continuat el.
Economia Rusiei a dat semne de slabiciune de cand Occidentul a impus sanctiuni in 2022. Restrictiile comerciale, cum ar fi interzicerea importurilor de energie in Europa si plafonarea pretului la 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, au dat o lovitura majora bugetului de razboi al Kremlinului, iar veniturile din energie ale Rusiei s-au prabusit cu 24% anul trecut.
De asemenea, Rusia se resimte din cauza costurilor tot mai mari ale razboiului, atat in ceea ce priveste finantele, cat si capitalul uman. Natiunea este acum afectata de o lipsa severa de lucratori, ceea ce a dus la cresterea salariilor si a inflatiei.
Preturile in Rusia cresc intr-un ritm de aproximativ 8%, dublu fata de tinta oficiala a bancii centrale. De asemenea, ratele dobanzilor au crescut pana la 16%, in timp ce factorii de decizie politica incearca sa opreasca valul inflationist.
„Kremlinul se afla intr-o tripla incurcatura pe care si-a creat-o singur. Guvernul nu poate reduce cheltuielile atata timp cat razboiul continua. Cu toate acestea, razboiul secatuieste forta de munca, alimentand inflatia si diminuand bunastarea. Iar ratele ridicate ale dobanzilor, impuse de inflatie, inabusa investitiile in productivitate si distorsioneaza si mai mult economia”, a declarat Koliandr.
Alti experti au remarcat ca Rusia se confrunta cu o dilema in timp ce jongleaza intre gestionarea economiei sale si prelungirea razboiului impotriva Ucrainei. Potrivit unui economist european, natiunea a devenit dependenta de razboi pentru cresterea economica.