Economia germana a inceput anul cu o usoara crestere si a evitat astfel recesiunea. Produsul intern brut a crescut cu 0,2% in perioada ianuarie-martie, comparativ cu trimestrul precedent, a anuntat Oficiul Federal de Statistica. Aceasta este cea mai mare crestere din ultimul an, relateaza Der Spiegel.
Potrivit statisticienilor, cresterea de la inceputul anului a fost determinata de majorarea investitiilor in constructii si a exporturilor.
In al patrulea trimestru al anului 2023, cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 0,5%. Doua trimestre negative la rand sunt denumite recesiune tehnica.
Pe ansamblul anului 2023, Germania a alunecat intr-o usoara recesiune, cu o scadere a produsului intern brut, care, potrivit ultimelor calcule, s-a ridicat la minus 0,2% dupa ajustarea preturilor. Economia germana, orientata spre export, a resimtit efectele incetinirii economiei mondiale, precum si preturile temporar ridicate ale energiei si cresterea rapida a ratelor dobanzilor. Exista, de asemenea, o lipsa de lucratori calificati, iar companiile se plang de prea multa birocratie.
Speranta unei relansari a consumului in Germania este sustinuta acum de vestile surprinzator de pozitive din sectorul comertului cu amanuntul: vanzarile au crescut in martie cu 1,8% in termeni reali fata de luna precedenta, cea mai rapida crestere din ultimii aproape doi ani si jumatate. „Exista o speranta tot mai mare ca apropierea primaverii va stimula si mai mult consumul”, a declarat Alexander Kruger, economist sef la Hauck Aufhauser Lamp Privatbank.
Economistii vad acum si semnele unei schimbari in bine. Atmosfera din economia germana a continuat sa se inveseleasca in aprilie. Indicele Ifo privind climatul de afaceri, pentru care sunt intervievate in mod regulat aproximativ 9.000 de companii, a crescut pentru a treia luna consecutiv.
Cu toate acestea, Bundesbank nu vede inca economia nationala confruntandu-se cu o redresare sustinuta. „Economia din Germania s-a luminat intr-o oarecare masura, dar o redresare temeinica nu este inca asigurata”, se arata in actuala analiza lunara. Cresterea costurilor de finantare si cresterea incertitudinii in materie de politica economica au franat activitatea de investitii a companiilor. Cererea de bunuri „Made in Germany” din tara si din strainatate ramane slaba. Tendinta negativa a cererii in domeniul constructiilor rezidentiale nu s-a intrerupt inca.
Economistul-sef al Commerzbank, Jorg Kramer, considera ca este nevoie de actiuni politice, in ciuda cresterii de la inceputul anului. El se asteapta ca economia germana sa stagneze in 2024. Kramer a spus ca cresterea din primul trimestru s-a datorat partial vremii neobisnuit de blande, care a favorizat activitatea de constructii.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…