Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu, tine sa elaboreze un nou proiect de act normativ care are ca tinta adaosul comercial al retailerilor pentru produsele romanesti, care sa nu depaseasca 20%. „Pana pe 31 decembrie, Ordonanta privind plafonarea adaosului comercial a fost transpusa de catre Parlament in lege. Este in derulare in momentul de fata un proiect legislativ prin care, impreuna cu colegii mei de la Ministerul Agriculturii, vrem ca toate produsele agroalimentare care sunt procesate in Romania sa aiba un adaos comercial corect”, spune ministrul, conform ProTV.
„La produsele care vin din import retailerii sa puna orice adaos comercial doresc”
„Nu mai vrem ca pe rafturile retailerilor din Romania adaosul comercial la produsele romanesti sa depaseasca 20%. Astfel, produsele romanesti sa aiba adaos comercial limitat pana in 20%, iar la produsele care vin din import retailerii sa puna orice adaos comercial doresc.
Pentru ca in momentul de fata, daca facem o analiza, si am facut aceasta analiza, produsele agroalimentare romanesti au adaos comercial mai mare decat produsele care vin din import in magazinele de retail”, a explicat ministrul Agriculturii. El a subliniat ca, in 2023 si 2024, de cand exista plafonarea adaosului comercial, produsele s-au ieftinit cu procente intre 8% si peste 28%.
„Daca ne raportam la anul 2022, indicele preturilor de consum de la INS arata faptul ca produsele erau mai scumpe cu 30% fata de anul 2023, cand am avut plafonare de adaos comercial”, a spus Florin Barbu.
Parlamentul, prin votul final al deputatilor, a votat deja prelungirea pana la finele acestui an a masurii de plafonare a adaosului comercial la alimente de baza. La finele lunii ianuarie, Guvernul prelungise cu inca 60 de zile, prin ordonanta de urgenta, masura plafonarii adaosului comercial la alimente de baza, modificand lista alimentelor care sunt vizate de aceasta plafonare. Conform ordonantei, plafonarea este valabila pana la 31 martie. ”Prezenta ordonanta de urgenta se aplica pana la data de 31 decembrie 2024”, a stabilit acum legislativul, la adoptarea prin lege a ordonantei.
Lista produselor cu adaosul comercial plafonat: 1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati, 2. Lapte de vaca de consum 1 l, grasime 1,5%, cu exceptia UHT, 3. Branza telemea de vaca vrac, 4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3,5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame, 5. Faina alba de grau „000” pana la 1 kg, 6. Malai pana la 1 kg, 7. Oua de gaina calibrul M, 8. Ulei de floarea-soarelui pana la 2 l, 9. Carne proaspata pui (pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os si aripi de pui, varianta standard”, 10. Carne proaspata porc (carne porc lucru, pulpa porc cu os si fara os, spata de porc), 11. Legume proaspete vrac: rosii, ceapa, castraveti, fasole uscata, morcovi, ardei gras si ardei capia, usturoi, 12. Fructe proaspete vrac: mere rosii si mere golden, prune, pere, struguri de masa, 13. Cartofi proaspeti albi vrac 14, Zahar alb tos pana la 1 kg 15, Smantana- 12% grasime 16, Unt pana la 250 grame 17, Magiun pana la 350 grame.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spunea la inceputul anului ca pretul de la furnizor la raft are in medie un adaos comercial de 50%, care, prin masura plafonarii, scade la 20%. Marcel Ciolacu sustinea si el ca in lipsa masurii preturile ar fi crescut cu pana la 20%.
„Amanuntul” uitat de guvernanti: inflatia
Cu toate acestea, ceea ce nu spune ministrul Florin Barbu, si nici colegii sai din Guvern, este ca, din cauza inflatiei, romanii au parte, in acest moment, de cele mai mari scumpiri la alimente din Uniunea Europeana, prin comparatie cu anul trecut. Avem o inflatie pentru luna februarie de 7,23%, intr-o usoara scadere fata de ianuarie. Chiar si asa, este cea mai mare dintre toate tarile europene, acolo unde media este de 2,6%.
Principalul motiv al cresterii preturilor este legat de dependenta tarii noastre de importuri. Pentru a produce ceva in Romania, trebuie sa aducem in tara o cantitate semnificativa de materii prime, inclusiv energie. Iar ce nu se poate produce la un nivel suficient, precum multe dintre alimente, se importa.
Potrivit analistilor economici, cresterile de preturi la nivel global pentru aceste importuri pot amplifica inflatia interna.
„In momentul de fata guvernul este un producator de inflatie pentru ca aceasta ordonanta numita trenulet aduce greutati in plus pe producatori, greutatile acestea vor intra in costuri, costurile in preturi, deci preturile vor fi mai mari”, a declarat Mircea Cosea, profesor de economie.
Astfel ajungem sa avem preturi semnificativ mai mari decat in restul Europei.
Spre exemplu, pentru produse din carne platim cu 8% mai mult fata de februarie 2023. Si pestele este mai scump, dar si branzeturile. Legumele si fructele au si ele scumpiri, dam exemplu conservelor de fructe, iata, cu 13,3% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
De altfel, prognozele de la inceputul anului au aratat ca rata inflatiei va fi ridicata in primele luni din 2024, pana in perioada Pastelui.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…