Dupa Transnistria, si Gagauzia cere sprijinul Rusiei, motivand ca este „asuprita” de Republica Moldova
Presedinta regiunii autonome Gagauzia din Republica Moldova, Evghenia Gutul, s-a intalnit ieri la Moscova cu Valentina Matvienko, presedinta Consiliului Federatiei din Rusia. Gutul a declarat ca regiunea „este asuprita de Moldova, care se amesteca in treburile noastre interne, si de aceea solicitam sprijinul Rusiei”, transmite publicatia online Actualno.
Presedintele moldovean Maia Sandu a declarat anterior ca Gagauzia este supusa unei campanii de propaganda de amploare din partea Moscovei impotriva conducerii tarii si a beneficiilor UE. Reamintim ca parlamentarii din regiunea separatista nerecunoscuta Transnistria au facut apel la 28 februarie la Rusia „pentru ajutor in legatura cu blocada economica” impusa de Republica Moldova.
In discutie sunt modificarile aduse codului vamal al Republicii Moldova, care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2024 si impun taxe pentru marfurile transnistrene. Zvonurile din ultimele saptamani au sugerat ca, in cadrul reuniunii, partidul ii va cere dictatorului Vladimir Putin sa accepte Transnistria in Federatia Rusa. Totusi, nu a existat un astfel de apel.
Daca invazia Rusiei in Ucraina ar fi decurs conform planului, aceasta ar fi cucerit capitala Kiev in cateva zile si restul tarii in cateva saptamani, traversand coasta ucraineana pana la orasul Odesa din sud-vestul tarii, in apropiere de Transnistria.
Comandantul de atunci al Regiunii Militare Centrale a Rusiei, generalul-maior Rustam Minnekaev, a declarat ca unul dintre scopurile asa-numitei „operatiuni militare speciale” era de a stabili un coridor prin sudul Ucrainei catre Transnistria, deoarece Rusia incearca sa se reuneasca cu „compatriotii sai din strainatate”.
Desi Ucraina a oprit progresul Moscovei la Kherson, la aproximativ 350 de kilometri de Transnistria, analistii au subliniat ca Rusia si-a pastrat planurile cu privire la Moldova. „Kremlinul cauta sa foloseasca Transnistria ca un proxy controlat de Rusia pe care il poate folosi pentru a deraia procesul de aderare a Moldovei la UE, printre altele”, a avertizat intr-un raport de saptamana trecuta Institutul pentru Studiul Razboiului, un think tank cu sediul in SUA.