Sefa diplomatiei austriece, Karin Kneissl, afirma intr-un interviu pentru Agerpres ca “modificarile la codurile penale au starnit preocupari” in privinta unor “posibile efecte negative” si “speram ca Romania va raspunde acestor preocupari”. Ea indeamna autoritatile romane sa consolideze “progresele considerabile” obtinute pana acum in combaterea coruptiei si instituirea unui stat de drept.
Statul de drept, precum si “siguranta si predictibilitatea cadrului legal” sunt “deosebit de importante pentru investitorii straini”, a afirmat Karin Kneissl, care va efectua miercuri o vizita la Bucuresti, unde se va intalni cu oficiali romani, inclusiv cu premierul Viorica Dancila.
Ministrul austriac pentru Europa, Integrare si Afaceri Externe a mai spus ca “Austria a sustinut intotdeauna si continua sa sustina integrarea deplina a Romaniei si Bulgariei in sistemul Schengen”, dar ca, “data fiind actuala situatie a migratiei si refugiatilor, cred ca nu vom reusi sa gasim consensul necesar in randul statelor membre decat dupa ce frontierele noastre externe vor fi aparate intr-un mod eficient si migratia ilegala va fi diminuata intr-o masura suficienta”.
Karin Kneissl, a carei tara detine de la 1 iulie presedintia semestriala a Consiliului UE, a declarat in acelasi timp ca “Austria este dispusa sa-si puna la dispozitie cunostintele” pentru a ajuta Romania in pregatirea presedintiei Consiliului UE din prima jumatate a anului viitor si a catalogat drept “excelente” relatiile dintre cele doua tari.
Ea a afirmat de asemenea ca migratia reprezinta o prioritate pentru presedintia austriaca a Consiliului UE si ca, in acest sens, Viena are in vedere “masuri care merg de la intarirea Frontex la imbunatatirea cooperarii cu tari terte relevante si sustinerea statelor de origine si tranzit”.
AGERPRES: Care este pozitia dumneavoastra in ce priveste schimbarile la sistemul judiciar adoptate de majoritatea aflata la putere in Romania si care sunt puternic criticate de opozitie si de zecile de mii de romani care au iesit in strada in ultimul an si jumatate si au starnit de asemenea preocupari din partea Comisiei Europene si a unor ambasade occidentale?
Karin Kneissl: La presedintia Consiliului UE, Austria se va situa pe pozitia unui mediator impartial in aceste aspecte. Romania a demonstrat progrese considerabile in combaterea coruptiei si instituirea unui stat de drept efectiv, acesta din urma, precum si siguranta si predictibilitatea cadrului legal fiind deosebit de importante pentru investitorii straini. De aceea incurajam Romania sa consolideze progresele realizate, in conformitate cu concluziile Consiliului cu privire Mecanismul de Cooperare si Verificare din 12 decembrie 2017.
Modificarile la codurile penale au starnit preocupari (printre altele, din partea Comisiei Europene si a unor importanti parteneri din UE) in privinta unor posibile efecte negative (asupra cooperarii internationale in planul aplicarii legii, luptei impotriva coruptiei, criminalitatii cu violenta, criminalitatii organizate transnationale, criminalitatii financiare si traficului de droguri si persoane). Speram ca Romania va raspunde acestor preocupari si ca intentioneaza sa ceara expertiza GRECO si a Comisiei de la Venetia.
AGERPRES: Predecesorul dumneavoastra in guvernul anterior, Sebastian Kurz, a exprimat o pozitie critica in ce priveste intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen. Care este pozitia guvernului Austriei in momentul de fata?
Karin Kneissl: Austria a sustinut intotdeauna si continua sa sustina integrarea deplina a Romaniei si Bulgariei in sistemul Schengen. Totusi, data fiind actuala situatie a migratiei si refugiatilor, cred ca nu vom reusi sa gasim consensul necesar in randul statelor membre decat dupa ce frontierele noastre externe vor fi aparate intr-un mod eficient si migratia ilegala va fi diminuata intr-o masura suficienta.
Un comunicat de presa emis, luni seara, de Camera Deputatilor anunta ca Liviu Dragnea s-a intalnit cu Michael Roth, ministru de stat pentru Afaceri Europene in cadrul Ministerului Federal german de Externe. Dragnea a dat asigurari, in contextul discutiilor despre ordonanta pe amnistie si gratiere, cu privire la „respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar in Romania”. Prezenta ministrului nu a fost anuntata public.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…