Categories: news

Dupa DNA, si DIICOT il pune sever la punct pe Tudorel Toader in privinta legilor justitiei. Procurorii se lupta pentru independenta lor

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a inaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), marti, observatiile si propunerile cu privire la proiectul de modificare a legilor Justitiei.

Potrivit unui comunicat de presa, la nivelul DIICOT s-a desfasurat un proces de larga consultare a procurorilor si de elaborare a unui punct de vedere cat mai cuprinzator cu privire la proiectul aflat in dezbatere.

„Consideram necesar sa precizam ca, pe parcursul acestui exercitiu de consultare si elaborare a punctului de vedere al procurorilor din cadrul DIICOT, au fost avute in vedere atat experienta dobandita prin exercitarea profesiunii de procuror sub imperiul unor mecanisme si conceptii diferite cu privire la organizarea si functionarea sistemului judiciar din Romania, care s-au succedat in ultimii 25 de ani, cat si reperele majore ale gandirii europene contemporane cu privire la mecanismele sistemelor judiciare”, se precizeaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, procurorii DIICOT au tinut cont, in formularea pozitiei lor, si de recomandarile unor organisme internationale care, in opinia lor, nu pot fi ignorate in procesul de reforma a sistemului judiciar din Romania. Printre aceste institutii se numara Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia — n.r.), Consiliul Consultativ al procurorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei si Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei.

In comunicat este prezentat si un extras din Raportul Comisiei de la Venetia asupra standardelor europene cu privire la independenta sistemului judiciar.

Comisia observa ca exista o tendinta larg raspandita de a permite o independenta sporita a ministerului public, in opozitie cu cea de a-l subordona sau asocia cu executivul (…). Principiul fundamental care trebuie sa guverneze sistemul tragerii la raspundere penala intr-un stat este acela al independentei complete a acestuia, principiu mai important decat orice alte consideratii administrative sau de alta natura. Doar atunci cand independenta sistemului este garantata si protejata de lege, increderea publica in sistem va fi dobandita, ceea ce este esential in orice societate sanatoasa”, se arata intr-unul dintre fragmentele citate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago