Un cuplu de argentinieni care locuia in Slovenia, un fotograf mexicano-grec care avea un magazin in Atena si, acum, trei bulgari arestati in Marea Britanie. In ultimul an, politia si serviciile de securitate din intreaga lume au acuzat numeroase persoane care duceau o viata aparent inofensiva ca sunt agenti ai serviciilor secrete rusesti, scrie The Guardian.
Multi altii au fost acuzati ca au transmis informatii Rusiei, inclusiv un agent de securitate de la ambasada britanica din Berlin, condamnat la 13 ani de inchisoare, si peste o duzina de persoane arestate in Polonia, acuzate ca au indeplinit diverse sarcini pentru serviciile secrete rusesti.
Multe lucruri despre cei trei bulgari, despre care se spune ca se afla printre cele cinci persoane retinute in februarie, raman neclare. Ei au fost inculpati, dar procesul lor va avea loc abia in ianuarie, inca nu si-au prezentat pledoariile, iar autoritatile britanice nu au facut publice detalii despre acuzatii.
Un lucru este clar: de cand Vladimir Putin a lansat invazia in Ucraina in februarie anul trecut, Moscova a trebuit sa recurga la metode de spionaj mai riscante si mai putin conventionale, in principal pentru ca atat de multi dintre spionii pe care ii plasase sub acoperire diplomatica in Europa au fost expulzati.
In mod traditional, toate cele trei servicii de securitate principale ale Rusiei – FSB-ul intern, serviciul de informatii externe SVR si serviciul de informatii militare GRU – si-au detasat agentii in strainatate sub acoperire diplomatica. De asemenea, acestea au folosit agenti care s-au dat drept oameni de afaceri, turisti sau jurnalisti rusi.
Declansarea razboiului din Ucraina a facut toate acestea mult mai dificile. Centrul pentru Studii Strategice si Internationale a estimat ca peste 450 de diplomati au fost expulzati din ambasadele rusesti in primele trei luni de razboi, majoritatea din Europa.
„Perioada de dupa invazie, cu toate expulzarile, a fost o perioada fatidica pentru sistemul de informatii rusesc si au incercat sa il inlocuiasca cu diferite lucruri”, a declarat un oficial european din domeniul serviciilor de informatii pentru The Guardian.
Multe dintre caile pe care Rusia le folosea anterior pentru operatiunile sale de spionaj au fost inchise. Cand Serghei Skripal a fost otravit cu noviciok in 2018, otravitorii erau agenti GRU care au folosit pasapoarte rusesti emise sub identitati false pentru a obtine vize britanice.
Grupul de investigatie Bellingcat a urmarit numerele lor de pasaport pana la un anumit birou de pasapoarte din Rusia, permitand identificarea multor alti agenti GRU care au folosit pasapoarte cu serii similare si aruncand in aer acoperirea a numerosi agenti rusi.
In plus, de la declansarea razboiului, este mult mai greu pentru orice cetatean rus sa obtina vize pentru a calatori in Marea Britanie sau in zona Schengen, ceea ce inseamna ca persoane precum atacatorii Skripal ar avea acum dificultati in a obtine vize chiar daca legaturile lor cu GRU nu ar fi fost detectate.
Toate acestea au insemnat ca Rusia s-a orientat spre activarea celulelor adormite sau spre transmiterea unor activitati de spionaj mai active catre agenti neoficiali. Acestia pot fi cetateni ai unor tari terte sau pot fi „ilegali” – agenti rusi care se prezinta ca fiind cetateni ai unor tari terte si care petrec ani de zile construindu-si cu grija o acoperire.
„Ilegalii”, o ramasita a unui program din epoca sovietica, in mod traditional nu prea desfasoara activitati de spionaj activ, ceea ce le permite sa se integreze in societate pentru misiuni pe termen lung.
Cu toate acestea, in ultimul an, cel putin sapte presupusi „ilegali” au fost demascati in Occident – in Norvegia, Brazilia, Olanda, Slovenia si Grecia. Unii au reusit sa scape si se presupune ca s-au intors in Rusia. Altii sunt inca arestati in vest.
Cei trei presupusi spioni din Marea Britanie au fost arestati in februarie, la doua luni dupa ce „Maria Meyer” si „Ludwig Gisch” au fost arestati in Ljubljana, Slovenia. Autoritatile de acolo cred ca cei doi sunt rusi care se dadeau drept argentinieni erau, de fapt, ofiteri de cariera ai SVR.
„Meyer” conducea o galerie de arta in Ljubljana si isi folosea slujba ca acoperire pentru a calatori frecvent, inclusiv in Marea Britanie. Nu se stie daca a indeplinit sarcini de spionaj in Marea Britanie si nu exista dovezi publice care sa o lege pe ea sau pe alti agenti rusi de cei trei bulgari acuzati.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…