Dupa 66 de milioane de ani, oamenii de stiinta au descoperit ca nu doar un singur asteroid a ucis dinozaurii
Un asteroid lung de 6 mile (9,6 km. n.n.), care a lovit Pamantul acum 66 de milioane de ani, a distrus dinozaurii si mai mult de jumatate din toate formele de viata de pe Pamant. Impactul a lasat in urma un crater lat de 124 de mile (199 km) in Peninsula Yucatan din Golful Mexic, scrie The Independent.
Pana acum, s-a presupus ca asteroidul a actionat singur. Insa saptamana aceasta, oamenii de stiinta de la Universitatea Heriot-Watt din Scotia au publicat noi imagini tridimensionale ale unui crater creat de un al doilea asteroid care a lovit Pamantul aproximativ in acelasi timp, in largul coastei Africii de Vest.
Craterul “Nadir”, cu o latime de 8 km, a fost descoperit la aproape o mie de metri sub fundul Oceanului Atlantic. Dr. Uisdean Nicholson a facut parte din grupul care l-a descoperit pentru prima data in urma cu mai putin peste cinci ani, dar a avut nevoie de date seismice pentru a confirma ce l-a format.
„Acesta spune ca noul crater este vazut in trei dimensiuni pentru prima data – prima data cand am putut vedea vreodata interiorul unui crater de impact”, a declarat profesorul Uisdean, vineri, pentru The Independent.
Studiul a fost publicat joi in revista Nature Communications Earth & Environment.
Craterele sunt adesea distruse sau deformate de eroziune si pot fi dificil de gasit deoarece au fost ingropate timp de milenii.
Datele furnizate echipei lui Nicholson, de la compania globala de geofizica TGS, le-au permis sa vada toate caracteristicile craterului.
„Deci, craterul in sine are aproximativ 9.200 m – pentru ceea ce numim noi ca fiind partea centrala principala a craterului”, a explicat Nicholson.
„Apoi exista un set mai larg de caracteristici concentrice, sau circulare, in jurul sau, pe care le numim margini. Acesta are, cred, un diametru de aproximativ 22.000 m. Deci, acesta este locul din fundul marii in care asteroidul s-a prabusit.”
Asteroidul care a creat craterul ar fi avut o latime mai mare de 1.300 de metri, spun oamenii de stiinta. Cel mai apropiat moment in care oamenii au vazut un asteroid atat de mare prabusindu-se pe Pamant a fost in 1908, cand un asteroid lat de 164 de picioare (50 metri) a explodat deasupra Siberiei.
„Nu am mai avut parte de asa ceva in istoria omenirii”, a spus Nicholson.
Intrand in atmosfera Pamantului, asteroidul ar fi devenit o minge de foc de aproximativ 24 pana la 25 de ori mai mare decat Soarele, generand o explozie enorma in aer, de aproximativ o mie de ori mai mare decat eruptia vulcanica din 2022 din Tonga.
De asemenea, ar fi provocat un cutremur cu magnitudinea de 7,0, creand un „tren” de tsunami-uri emanate din centrul impactului.
Totusi, in comparatie cu asteroidul mexican „Chicxulub”, primul responsabil de distrugerea dinozaurilor, acesta nu a fost la fel de mare din punct de vedere al energiei eliberate.
Acum, Nicholson spera sa isi testeze ideile privind modul in care energia asteroidului a lovit zona si ce s-a intamplat, precum si sa reconstruiasca lovitura mai in detaliu.
Cercetatorii doresc sa foreze pe fundul oceanului pentru a obtine mostre din crater, pentru a incerca sa inteleaga toate acestea si multe altele.
Pana atunci, datele in 3D sunt de mare ajutor. Nicholson a comparat aceste imagini cu scanarile medicale de ultima generatie.
„Este ca si cum ai trece de la o radiografie veche la o scanare CT completa a intregului corp”, a spus el.