Sa uitam de Dughin. Iata cine sunt ideologii interventionismului rusesc
In ultimul an, de la inceputul crizei din Ucraina, “geopolitianul pravoslavnic” Aleksandr Dughin a fost prezentat, mai ales in presa din Romania, drept “ideologul” Kremlinului, cel ale carui idei inspira administratia lui Vladimir Putin in agresiunile sale asupra vecinilor.
Daca ne uitam insa la opera lui Dughin, putem vedea ca, totusi, actiunile Federatiei Ruse sunt departe de a se inspira din ideile acestuia. E destul de greu sa credem ca Rusia incearca sa construiasca un imperiu euroasiatic de mari dimensiuni si ca va incerca sa cucereasca intreaga Ucraina.
E adevarat, ideile sale nu sunt lipsite de influenta in unele cercuri radicale, cvasifasciste, chiar daca uneori par “clovnerii” prin extremismul lor, insa conceptiile despre interventionismul rus in “vecinatatea apropiata” au fost realizate de altcineva.
Vorbim aici de doi oameni – unul care a creat conceptual intelectual al interventionismului inca din anii ’90, iar altul care a contribuit operativ la implementarea acestuia.
Primul se numeste Serghei Karaganov si e presedintele Consiliului pentru Politica Externa si de Aparare din Moscova, un organism consultativ pe langa autoritatile de la Kremlin. Al doilea e Vladislav Surkov, fostul adjunct al sefului Administratiei Prezidentiale de la Kremlin intre 1999 si 2011 si acum reprezentant al lui Vladimir Putin pentru Osetia de Sud, Abhazia si Ucraina, adica tocmai teritoriile unde Rusia a intervenit militar.
Sa incepem cu primul – Serghei Karaganov, unul dintre cei mai respectati analisti de securitate si politica externa din Rusia si fost consilier de politica externa pentru Vladimir Putin, este autorul “Doctrinei Karaganov”, cea care prevedea ca, dupa prabusirea URSS, noua politica externa a Moscovei fata de vecini trebuie sa se bazeze pe protejarea etnicilor rusi ramasi in tarile din jur, chiar cu pretul interventiei militare.
Doctrina a fost “lansata” in 1992 si, imediat, Federatia Rusa a abandonat politica de retragere neconditionata a fortelor sale militare din tarile baltice. Dreptul de a interveni pentru “drepturile”, reale sau inchipuite, ale rusilor din fostele republici sovietice a fost considerat un element de influenta in politica internationala.
A fost nevoie de venirea lui Vladimir Putin pentru ca Rusia sa aiba atat forta cat si determinarea de a interveni, chiar si militar, pentru scopurile sale, aplicand “Doctrina Karaganov”.
Cel de-al doilea ideolog, Vladislav Surkov, este cunoscut mai ales pentru rolul sau in politica interna, unde a creat efectiv sistemului politic al lui Vladimir Putin. Concepte precum “verticala puterii” sau “democratia dirijata” sunt creatia lui, precum si practic toate partidele reprezentate in Duma de Stat din Rusia (cu exceptia comunistilor).
Acest geniu al “tehnologiei politice” pe plan intern si-a gasit, dupa doi ani ca vicepremier (2011-2013), un loc in politica externa, ca reprezentant special al lui Vladimir Putin pentru regiunile mai sus amintite.
Acolo el a implementat latura “practica” a ideologiei interventionismului rusesc: sistemul de oglinzi si fum pe care l-a creat in interior a fost acum “exportat”. Surkov a contribuit din plin la strategia de dezinformare, derutare si de pregatire a cvasi-anexarilor Osetiei de Sud, Abhaziei, Crimeei si estului Ucrainei.
El a fost acuzat de conducerea Ucrainei pentru ca ar fi coordonat si actiunea prin care lunetistii au ucis zeci de oameni in timpul “Maidanului”, revolutiei ucrainiene din 2014.
Surkov, inventatorul atator strategii, a mai inventat una si pentru politica externa – “razboiul non-linear”, pe care l-a detaliat intr-un articol scris, sub pseudonimul Nathan Dubovitski, cu doar cateva zile inainte de anexarea Crimeei.
Ce ne mai pregatesc ideologii Kremlinului? Ramane de vazut. Cert e ca, foarte probabil, lucrurile nu se termina cu armistitiul din Ucraina.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook