Dovezile ca Guvernul Dancila a premeditat fraudarea referendumului. Instrumentul infractiunii: ordonanta de urgenta
Sorin Ionita, partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro), avertizeaza ca Guvernul a dat liber fraudarii referendumului prin mai multe modificari efectuate prin ordonanta de urgenta 86.
„Alerta de frauda la referendum: s-a modificat formularul de raportare a participarii la vot din sectii (vezi atasat). Exact la numarul de participanti, adica miza acestui scrutin. Vom avea situatii halucinante cand in urna vor fi 500 de buletine, dar pe lista apare ca au votat 550 de cetateni. Pentru pragul de participare se in calcul ultimul numar.
Cum e posibil? In OUG de saptamana trecuta zice asa: ‘In tot cuprinsul anexelor nr. 2-6, sintagma „Numarul participantilor trebuie sa fie egal cu suma ce rezulta din aditionarea cifrelor de la pct. 5, 6 si 7.” se inlocuieste cu sintagma „Pct. 2 >/= Pct. 5 + pct. 6 + pct. 7.’
Cu alte cuvinte, pana acum legea spunea ca numarul total de participanti trebuie sa fie EGAL cu voturile Da + Nu + voturi nule. Acum zice ca nr total trebuie sa fie MAI MARE SAU EGAL cu voturile Da+Nu+nule. Scrie in toate formularele de trimis in sectii.
Am intors-o pe toate partile si nu intelegem de ce EGAL s-a transformat in MAI MARE SAU EGAL. Voi intelegeti cum e posibil ca numarul de participanti intr-o sectie sa fie mai mare decat cel de voturi exprimate, inclusiv cele nule?
Participi, adica te bifeaza pe lista (ca sa se faca pragul), dar nu votezi? Sau cum altfel? Si de ce acum, la referendumul asta, iar la cele dinainte nu?”, a scris Ionita pe Facebook.
Si jurnalistul Liviu Avram a identificat „patru portite” de fraudare a referendumului.
„Patru portite (devenite acum legale, prin OUG 86/2018) de fraudare a referendumului:
1. Nu se folosesc tabletele de prevenire a votului multiplu. Nu s-au introdus (in compensatie) declaratii pe proprie raspundere ca nu ai mai votat o data.
2. Cheia de verificare se schimba: numarul particicpantilor semnati pe listele electorale poate fi mai mare decat numarul de buletinele de vot din urne. Prima cifra foloseste la validarea referendumului. Deci nu conteaza cati voteaza, ci cati figureaza in liste ca ar fi participat (chiar daca nu au votat).
3. Pana acum, Autoritatea Electorale verifica din oficiu, in 60 de zile, sa nu existe vot multiplu. Acum, doar persoanele interesate (nu se spune ce inseamna asta) pot depune contestatie in 15 zile de la validarea scrutinului, dar numai daca depun si dovezile necesare.
4. A fost eliminat complet articolul care spunea ca sacii cu buletine de vot (valabile sau anulate) si stampilele folosite se arhiveaza la Judecatoria aferenta sectiei de votare. Acum, nu se stie ce se va intampla cu buletinele si cu stampilele dupa ce se incheie votarea.
Este scrutinul cu cele mai putine garantii impotriva fraudei din 1990 incoace”, a constatat Avram pe Facebook.