In primele doua luni ale anului a existat o crestere a postarilor pe dark web referitoare la interferenta electorala, dintre care „marea majoritate” se refera la alegerile prezidentiale din SUA si au fost scrise in limba rusa, potrivit analistilor de la NordVPN, relateaza Newsweek.
Firma de retele virtuale private a constatat ca in 2022, au existat 26 de astfel de discutii pe forumurile ascunse, dar a crescut la 101 anul trecut – o crestere de aproape 400%. Numai in ianuarie si februarie, compania a depistat 35 de discutii.
„Marea majoritate a postarilor de pe dark web au fost despre [viitoarele] alegeri prezidentiale din Statele Unite”, a declarat Laura Tyrylyte, sefa departamentului de relatii publice globale al NordVPN. „Majoritatea postarilor despre alegeri pe care le-am gasit erau scrise in limba rusa”, a mai spus ea.
Mai degraba decat sa fie vorba de „incercari de piratare sau [de] planificarea unor operatiuni”, cifrele indicau un „interes general” in randul comunitatii dark web pentru perturbarea alegerilor.
Interferenta electorala rusa a fost o preocupare inca din 2016, cand Kremlinul s-a amestecat in alegerile prezidentiale din SUA intr-o „maniera ampla si sistematica”, a constatat consilierului special Robert Mueller in 2019.
Hackerii au furat documente de la Comitetul National Democrat si apoi le-au scurs pe internet. In plus, au lansat o campanie coordonata pe retelele de socializare care l-a favorizat pe Donald Trump si a denigrat-o pe Hillary Clinton.
Presedintele rus Vladimir Putin a glumit ulterior: „cu siguranta va face acest lucru” din nou la alegerile din 2020. In 2021, un raport al agentiilor de informatii americane a constatat ca acesta a autorizat o serie de organizatii guvernamentale sa desfasoare operatiuni de interferenta menite sa il submineze pe Joe Biden.
La sfarsitul lunii februarie, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate nationala al administratiei Biden, a declarat ca exista „destule motive de ingrijorare” cu privire la faptul ca Rusia incearca sa faca acelasi lucru in 2024, dar ca oficialii sunt „vigilenti”.
„Exista o serie de moduri in care hackerii ar putea folosi IA pentru a influenta alegerile din SUA, este doar o chestiune de imaginatie”, a declarat Tyrylyte.
In ultimul an, s-a inregistrat o explozie in ceea ce priveste sofisticarea software-ului de inteligenta artificiala.
Modelele de inteligenta artificiala sunt deja capabile sa genereze text si imagini pe baza unor indicii simple, fiind folosite si pentru a edita videoclipuri.
Inteligenta artificiala este deja folosita pentru a genera dezinformare, deepfakes – continut digital falsificat – precum si naratiuni politice false.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…