Doua sondaje arata modificari semnificative ale procentelor cu 3 zile inainte de alegeri. Stefureac (INSCOP): „Surprize-surprize”
Doua sondaje facute publice, cu doar trei zile inainte de alegeri, arata modificari in ierarhia principalilor candidati la functia de presedinte al Romaniei.
Astfel, rezultatele unui sondaj AtlasIntel, realizat in perioada 15-20 noiembrie, arata ca Nicolae Ciuca a crescut cu doua procente fata de precedentul sondaj AtlasIntel, scrie hotnews.ro.
Marcel Ciolacu este in continuare pe primul loc, avand 24,3%. Pe locul doi se afla George Simion cu un scor de 15,4%, urmat de candidata USR, Elena Lasconi, cu 15,3%.
La distanta mica se afla Nicolae Ciuca, cu 12,1%, cu cea mai mare crestere fata de precedentul sondaj, de acum opt zile. Atunci Ciuca era cotat la 10,2%.
Candidatul independent Mircea Geoana continua sa scada, fiind pe pozitia a cincea, cu 7%.
Urmatorii in clasament sunt:
Calin Georgescu – 6,2%
Kelemen Hunor – 5,9%
Ana Birchall – 4,2%
Cristian Diaconescu – 3,3%
Cristian Terhes – 2,1%
Un sondaj INSOMAR, dat publicitatii tot joi, il arata pe Ciuca foarte aproape de locul doi, in timp ce Lasconi ar fi pe patru.
Marcel Ciolacu – 24,4
George Simion -16,2
Nicolae Ciuca- 15,6
Elena Lasconi – 12,7
Mircea Geoana- 8,4
Calin Georgescu- 6,8
Cristi Diaconescu- 4,4
Cristian Terhes – 3,8
Kelemen Hunor – 3,6
Remus Stefureac (INSCOP): „Surprize-surprize”
La randul sau, Remus Stefureac de la INSCOP anunta si el „surprize-surprize”, insa nu face publice procentele candidatilor.
„Ultima masuratoare publicata de INSCOP Research referitoare la alegerile prezidentiale cu date care au inceput sa fie culese in urma cu doua saptamani arata o distanta de 4-6 puncte intre locul 1 si 2, o distanta de aproximativ 5 puncte intre locul 2 si 3 si distante relativ mici intre locurile 3, 4 si 5. Raportat obiectiv la marja de eroare de +/-3%, aceste distante nu erau deloc mari, mai ales pe date culese cu 2-3 saptamini inainte de data primului tur al alegerilor prezidentiale.
In ultimele doua saptamani, si mai ales in ultimele zile, intensitatea disputelor electorale a crescut puternic, la fel controversele si interesul populatiei. Pe acest fundal, intentia de vot a inceput sa sufere modificari importante de la zi la zi, cu posibile consecinte, subliniez posibile, nu obligatorii, asupra ierarhiei candidatilor. De asemenea, a crescut puternic numarul nehotaratilor si al celor care nu raspund la intrebari, ceea ce creste incertitudinea si posibilitatea unor suprize majore. Pe de alta parte, non-raspunsurile in crestere pot insemna si o spirala a tacerii care functioneaza de regula doar in favorarea candidatilor neconventionali (asa cum a fost Donald Trump in SUA).
Daca ne raportam la debutul pre-campaniei si al campaniei electorale, ierarhia, care era cu totul alta la inceput, a suferit deja oricum modificari semnificative pe fondul unei dinamici fara precedent determinate de distantele realativ mici intre competitori (sa nu uitam ca pentru prima data in istoria competiilor prezidentiale, niciun candidat nu trece de 25-26%, potrivit masuratorilor noastre).
Legat de publicarea celor mai recente estimari, mi-as fi dorit sa putem face acest lucru (pana la urma tine de credibilitatea noastra ca ultimele cifre publicate inainte de alegeri sa fie cele care au fost culese cat mai aproape de momentul electoral pentru a avea estimari cat mai fidele), insa nu avem posibilitatea.
(…) Dincolo de aceasta explicatie mai lunga, pot spune, fara a incalca nicio clauza contractuala si niciun principiu, ca potrivit celor mai recente masuratori care nu mai seamana cu ultimele publicate de noi, deznodamantul primului tur al alegerilor prezidentiale inca se joaca, ceea ce ar putea duce la cresterea participarii la vot, adica o excelenta veste pentru democratia noastra”, a mentionat Stefureac.