Proiectele prin care sunt limitate mandatele sefilor serviciilor secrete si sunt prevenite eventuale abuzuri ale sefilor SRI, initiate de deputatul USR Emanuel Ungureanu, au trecut de Camera Deputatilor si vor intra in dezbaterea Senatului. USR cere vot saptamana viitoare pentru ambele proiecte in Senat.
„Cele intamplate in ultimele saptamani si luni, culminand cu alegerile prezidentiale anulate, ne-au dovedit, mai mult ca niciodata, ca avem obligatia sa ne intarim statul si institutiile sale cheie. Iar serviciile secrete joaca un rol esential in stat, trebuie sa ne asiguram ca ele functioneaza la maximum de eficacitate, in cadru legal, departe de influente si legaturi sulfuroase. Nu este normal sa avem un serviciu fara conducere civila de mai bine de un an, un alt serviciu condus de 19 ani de aceeasi persoana, iar seful unui al treilea serviciu sa faca excursii de lux in timp ce tara se afla in plina criza de securitate. Sper ca toate partidele democratice sa inteleaga necesitatea reformarii de urgenta a serviciilor secrete si ca proiectele USR sa fie adoptate rapid in Senat”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, dupa votul deputatilor.
Primul proiect limiteaza la doua mandatele sefilor Serviciului Roman de Informatii (SRI), Serviciului de Informatii Externe (SIE), Serviciului de Protectie si Paza (SPP), Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Directiei Generale de Protectie Interna a MAI (DGPI) si Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA).
Potrivit USR, limitarea mandatelor sefilor serviciilor de informatii este o practica comuna in democratiile avansate, menita sa previna dictatura si sa protejeze principiile statului de drept. Totodata, masura contribuie la intarirea institutiilor democratice si la asigurarea unei conduceri responsabile si responsive la nevoile si schimbarile societatii.
Al doilea proiect urmareste prevenirea abuzurilor, stabilind pentru cadrele militare si angajatii civili ai Serviciului Roman de Informatii interdictia ca, timp de 20 de ani dupa incetarea activitatii in SRI, sa desfasoare activitati de consultanta sau asistenta.
”Folosirea informatiilor sensibile si a cunostintelor acumulate de personalul din structurile de securitate nationala poate reprezenta un risc semnificativ daca acestea sunt utilizate in scopuri comerciale sau in beneficiul unor terti, terti care pot avea inclusiv interese contrare celor nationale”, arata USR.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…