Fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu a fost pus sub urmarire penala in dosarul Rompetrol, informeaza Digi24.
El a ajuns vineri dimineata la DIICOT, unde procurorii ii vor aduce la cunostinta ca este urmarit penal in dosarul Rompetrol II. Acuzatiile sunt complicitate la delapidare si constituire de grup infractional organizat.
Mihai Tanasescu a fost ministru de finante in guvernul Nastase si a reprezentat Romania la FMI intre 2007 si 2012, dupa care a ajuns in managementul Bancii Europene de Investitii. In 2014 a demisionat din functia de vicepresedinte al BEI, in conditiile in care in spatiul public aparusera o serie de informatii legate de implicarea lui in scandalul Microsoft, alaturi de alti opt fosti ministri.
Potrivit Ziarului Financiar, Tanasescu a atras atentia dupa incheierea in 2009 a costisitorului acord de imprumut de aproape 20 mld. euro cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Treptat, Mihai Tanasescu s-a departat de PSD ca pozitionare politica, aparand de mai multe ori pe lista potentialilor candidati la postul de premier luati in calcul de fostul presedinte Traian Basescu. Iar numele lui a fost adus in discutie si ca potential candidat la o functie in conducerea BNR. Tanasescu fusese perceput drept una dintre personalitatile cu cele mai mari sanse de a reveni pe o functie puternica la Bucuresti.
La 31 mai, presedintele Klaus Iohannis a semnat cererile formulate de DIICOT de incepere a urmaririi penale pe numele a patru fosti ministri implicati in dosarul Rompetrol II, respectiv Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea.
In noul dosar Rompetrol, procurorii anti-mafia cerceteaza conditiile in care a fost privatizata Petromidia si acordul prin care datoriile ei au fost convertite in actiuni.
Cei de la KazMunayGas – compania care a cumparat in final Rompetrol – spun ca nu stiau de existenta problemelor penale in 2007, cand au cumparat grupul Rompetrol de la Dinu Patriciu. Kazahii stiau insa de problema datoriei, iar in 2010 cand obligatiunile au ajuns la scadenta au refuzat sa le achite. Au platit doar cat sa nu ii permita statului sa devina actionar majoritar la Petromidia.
In 2013, in urma unei intelegeri cu guvernul Ponta, Rompetrol a acceptat ca in contul datoriei sa puna bazele unui fond de investitii. Acum cu rafinaria si benzinariile puse sub sechestru companiei ii va fi mai greu sa faca rost de finantare pentru derularea de proiecte noi.
Iar ancheta DIICOT a venit intr-un moment in care un grup chinez, China Energy Company se pregateste sa preia de la KazMunayGas, pentru 680 de milioane de dolari, 51% din actiunile operatiunilor Rompetrol.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…