Dorneanu scoate CCR din UE, dupa ce Bruxelles-ul s-a prins de jocurile politice ale judecatorilor constitutionali: „Sunt uluit, CCR face un pas mare la stanga-mprejur”

politica

Printr-un comunicat sec postat pe site, Curtea Constitutionala a anuntat, saptamana trecuta, ca refuza sa se mai intalneasca cu delegatiile Comisiei Europene care vin la Bucuresti in cadrul MCV, un mecanism care este parte a Tratatului nostru de aderare. Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, se declara uluit de aceasta decizie.

„Pornind de la rolul, locul si atributiile Curtii Constitutionale in cadrul statului de drept, care o obliga sa aiba o pozitie de neutralitate in relatiile dintre autoritatile publice si ii impun obligatia de rezerva in ceea ce priveste exprimarea unor puncte de vedere ce fac obiectul dezbaterilor publice, cu eventuale conotatii politice, Plenul Curtii si-a manifestat dorinta de a nu mai fi implicat in programul delegatiilor Comisiei Europene in contextul MCV.

De altfel, Curtea Constitutionala nu este vizata de problematicile/obiectivele urmarite prin instituirea MCV. In discutiile cu privire la realizarea obiectivelor MCV, Curtea nu se poate angaja in aprecieri la adresa unor institutii vizate in rapoartele MCV, in sensul de a analiza si evalua activitatea acestora”, se arata pe site-ul CCR.

Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, considera ca aceasta decizie este un „pas mare la stanga-mprejur”.

„Eu nu pot decat sa respect aceasta decizie, pentru ca am facut parte din CCR si m-am angajat sa nu ii critic cativa ani, dar ma uluieste. Nu este nicio incalcare a rezervei, este o relatie absolut normala cu UE. Eu cred ca, dimpotriva, era foarte bine ca acei oameni se intalneau si cu CCR. Ei nu veneau la Curte in misiune de control.

Pe ei ii interesa sa afle care este practica CCR in anumite privinte. Fiecare judecator vorbea despre deciziile mai importante pe care le-a redactat in ultima vreme. Ei nici nu prea puneau intrebari. Noi spuneam ce aveam de spus.

Nu ne-au mustrat, nu ne-au intrebat despre activitatea Parlamentului sau a Justitiei. Ii interesa doar activitatea noastra si doar despre asta discutam. La finalul fiecarei intalniri le spuneam in gluma ca sper sa fie ultima cand vin, dar asta in ideea ca se va ridica MCV. Prin decizia aceasta, CCR face un pas mare la stanga-mprejur”, a declarat Zegrean pentru ziare.com.

Surse judiciare spun ca decizia CCR de a nu se mai intalni cu reprezentantii CE a starnit stupoarea acestora.  Precedentul MCV, din noiembrie anul trecut, sugera pentru prima data ca europenii s-au prins de jocurile politice pe care le face CCR in favoarea Puterii, arata fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu.

„Citesc o critica voalata la adresa CCR: ‘Succesiunea rapida a deciziilor Curtii Constitutionale prin care se declarau neconstitutionale dispozitii din Coduri a sporit provocarile la adresa stabilitatii.’ Si o spune in doua locuri, ca sa fim siguri ca citim bine. In acelasi paragraf adauga ca ‘Parlamentul a adoptat alte modificari’ ale Codului Penal decat cele indicate de CCR. Si cere Ministerului Justitiei sa transpuna rapid modificarile. Superb buchet: CCR – Parlament – MJ!

Comisia a inteles unele realitati locale, fara sa calce intr-un teritoriu sacrosanct in democratie, curtile constitutionale”, a explicat atunci pentru ziare.com fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu.

Acelasi MCV din noiembrie cerea ca modificarile importante la Legile Justitiei sa fie precedate de consultarea Comisiei de la Venetia. CCR a respins insa sesizarea Comisiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: