externe

Dormiti pana tarziu in weekend? S-ar putea sa imbatraniti mai repede, potrivit unui nou studiu

Somnul de weekend ar putea sa te faca sa imbatranesti prematur, potrivit Newsweek. Presiunile exercitate de munca, familie si socializarea pana tarziu in noapte fac aproape imposibila respectarea unui program de somn consistent pentru multi adulti din SUA. Si totusi, o noua cercetare de la Universitatea Augusta din Georgia spune ca aceasta lipsa de rutina ar putea fi legata de imbatranirea biologica accelerata.

Aproximativ 1 din 3 adulti americani declara ca nu dorm suficient in fiecare zi, au estimat Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Studii anterioare au asociat privarea de somn cu o serie de tulburari mentale si fizice, inclusiv boli de inima, accidente vasculare cerebrale, obezitate si dementa. Cu toate acestea, este posibil ca nici somnul de recuperare si somnul neregulat sa nu faca prea multe favoruri organismului nostru.

In cadrul studiului Augusta, publicat in revista Sleep Health, cercetatorii au evaluat datele de la 6.052 de adulti care au participat la U.S. National Health and Nutrition Examination Survey intre 2011 si 2014. Au fost evaluati parametrii somnului, cum ar fi durata, eficienta si neregularitatea, precum si markerii fiziologici ai imbatranirii biologice.

„In acest studiu, am constatat ca un somn de recuperare mai lung in weekend este asociat cu o imbatranire biologica accelerata”, a declarat pentru Newsweek autorul studiului si profesor de medicina, pediatrie si biostatistica la Universitatea Augusta, Xiaoling Wang.

Din pacate, aceasta nu este prima data cand somnul de odihna din weekend a fost pus sub acuzare de stiinta. Studii anterioare au asociat jetlag-ul social si somnul de recuperare cu performante cognitive afectate, obezitate, diabet, hipertensiune arteriala si tulburari de dispozitie. Dar ce anume se afla in spatele acestor rezultate negative nu este in totalitate clar. Cel mai probabil, vinovatul este perturbarea ritmului nostru circadian intern.

Corpul nostru este guvernat de o serie de ceasuri interne care sunt calibrate de diferiti factori externi si interni. Cel mai important stimulator cardiac al corpului se afla in creierul nostru si este resetat in fiecare dimineata de lumina. Cu toate acestea, daca experimentam lumina zilei la ore diferite in fiecare zi, ceasurile noastre interne pot fi desincronizate, ceea ce poate afecta, la randul sau, modul in care functioneaza corpul nostru.

„Persoanele care isi schimba frecvent ciclul de somn/veghea pot experimenta o nealiniere intre sincronizarea biologica [interna] si cea externa [astfel incat] perturbarea circadiana ar putea fi mecanismul principal care leaga deviatiile zilnice ale somnului si imbatranirea biologica”, a declarat Wang.

Dar ce se intampla daca aveti copii mici, lucrati in ture neregulate sau pur si simplu trebuie sa va treziti foarte devreme pentru munca?

„Dupa parerea mea personala, factorii de stil de viata legati de societatea moderna, cum ar fi expunerea crescuta la lumina, activitatile de noapte si utilizarea omniprezenta a mijloacelor electronice si a dispozitivelor mobile sunt de fapt principalii factori care contribuie la devierea somnului”, a spus Wang. „Sper ca studiul nostru sa fie un semnal de alarma pentru a reduce nivelurile acestor factori nesanatosi ai stilului de viata.”

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago