Donald Trump refuza sa faca public dosarul sau medical, pe fondul temerilor tot mai accentuate ca ar fi atins de dementa senila
Daca Donald Trump, in varsta de 78 de ani, va reusi in noiembrie sa ajunga la Casa Alba, va deveni cea mai in varsta persoana care a ocupat vreodata functia de presedinte, detronandu-l pe actualul detinator al recordului, Joe Biden. La incheierea potentialului sau al doilea mandat, Trump va avea 82 de ani.
In ciuda varstei sale inaintate, Trump a refuzat sa ofere o privire asupra dosarului sau medical. Cand a fost intrebat despre sanatatea sa in 2015, a furnizat o scrisoare de patru paragrafe de la medicul sau, care sustinea ca ar fi „cea mai sanatoasa persoana aleasa vreodata la presedintie”.
Varsta a jucat deja un rol major in alegerile prezidentiale din 2024; ingrijorarile cu privire la sanatatea cognitiva a lui Biden au culminat cu decizia acestuia de a se retrage din cursa, deschizand calea vicepresedintelui Kamala Harris pentru a purta steagul democrat in noiembrie.
Dar decizia lui Biden a venit dupa ce colegii sai de partid si-au exprimat in mod colectiv ingrijorarea cu privire la sanatatea sa; exista putine apeluri – daca exista – de la lideri republicani proeminenti care intreaba daca Trump are capacitatea de a conduce in timp ce se apropie de 80 de ani, si nu este clar daca aceste apeluri l-ar descuraja oricum pe fostul presedinte.
Putinul cunoscut despre sanatatea lui Trump provine de la medicul Casei Albe din 2018, Ronny Jackson. In acel an, el a oferit o privire asupra sanatatii cardiace a lui Trump.
Potrivit medicului, tensiunea arteriala a lui Trump si o ecografie a inimii sale au fost normale, dar el a remarcat ingrijorari cu privire la faptul ca colesterolul sau era prea ridicat si ca se afla cu doar 0,1 puncte sub pragul pentru obezitate medicala.
Potrivit raportului lui Jackson, colesterolul lui Trump era de 143, in ciuda faptului ca acesta lua un medicament utilizat pentru scaderea nivelului ridicat de colesterol. La 143, cardiologii erau ingrijorati in mod deschis ca ar putea fi expus riscului unui accident vascular cerebral sau al unui atac de cord.
La un an dupa acest raport, greutatea lui Trump a crescut de la 112 la 115 kg, ceea ce l-a facut obez din punct de vedere medical in functie de inaltimea sa. Colesterolul sau a scazut la 122, ceea ce a reprezentat o imbunatatire, dar era inca prea ridicat pentru a fi considerat sanatos. In primavara urmatoare, Casa Alba a sustinut ca LDL-ul lui Trump a scazut sub 100.
Anul trecut, greutatea lui Trump a fost mentionata ca fiind de 98 kg atunci cand a fost inregistrat la inchisoarea Fulton County din Atlanta, dar aceasta a fost o cifra data de asistentii sai, nu o greutate oficiala luata de pe un cantar.
Ultima declaratie oficiala privind starea de sanatate a lui Trump a venit intr-o scrisoare de trei paragrafe din partea noului sau medic personal, Dr. Bruce Aronwald. Scrisoarea a fost trimisa in noiembrie 2023 si a laudat scaderea in greutate a fostului presedinte, dar nu a precizat greutatea acestuia si nici nu a oferit alte detalii despre medicamentele pe care le ia sau daca a facut vreun test. Se spunea doar ca analizele sale de sange erau „in limite normale” si ca starea sa de sanatate era „excelenta” si „exceptionala”.
Poate mai ingrijoratoare decat sanatatea sa fizica este sanatatea sa cognitiva, scrie The Independent. Tatal lui Trump a suferit de Alzheimer, care poate fi transmis genetic. Trump a sustinut anterior ca a „trecut cu brio” testele cognitive si l-a atacat in mod regulat pe Biden pe baza performantelor sale cognitive.
In timp ce Biden a fost adesea criticat pentru derapajele sale verbale, Trump a manifestat unele dintre aceleasi probleme; s-a referit frecvent atat la Hillary Clinton, cat si la Biden ca la „administratia Obama” si face frecvent greseli cu privire la oameni si locuri. La mitinguri, el vorbeste frecvent in secvente bizare, pana la punctul in care a inventat un termen pe care il foloseste pentru a-si descrie stilul de vorbire aparent intentionat dezarticulat, numindu-l „tesatura”.
„Daca exista un domeniu care trebuie sa fie 100% la un sef executiv – in special la seful executiv al Statelor Unite – acesta este functia cognitiva”, a declarat Anand Kumar, expert in psihiatrie geriatrica la Universitatea din Chicago.
Trump a beneficiat de o tomografie computerizata dupa ce o tentativa de asasinat esuata in iulie l-a lasat cu o ureche ranita, dar rezultatele acestui test nu au fost niciodata facute publice.