Donald Trump il acuza pe Biden pentru faptul ca Beijingul nu aplica pedeapsa cu moartea in cazul traficantilor de fentanil
Donald Trump considera ca alegerile prezidentiale „furate” din 2020 au dus la faptul ca autoritatile de la Beijing sunt mai putin dispuse sa aplice pedeapsa cu moartea pentru traficul de fentanil, potrivit Newsweek.
Miercuri, presedintele Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping s-au intalnit in privat si in cadrul forumului de cooperare economica Asia-Pacific de la San Francisco. Cei doi lideri au discutat despre traficul de fentanil, despre restabilirea comunicarii intre armatele tarilor lor si despre cooperarea in vederea incetinirii emisiilor de metan si a cresterii energiei regenerabile pana in 2030.
Desi Biden a sustinut ca doreste ca SUA sa concureze economic cu China „in mod responsabil”, nu a existat o rezolvare a tensiunilor legate de posibilitatea ca China sa invadeze Taiwanul. Si, pentru a doua oara in cinci luni, Biden s-a referit la Xi ca la un „dictator” – spre nemultumirea secretarului de stat Antony Blinken.
Trump, la randul sau, a reactionat la intalnire scriind joi pe Adevarul Social: „Presedintele Xi si cu mine am avut o intelegere prin care China urma sa incrimineze la cel mai inalt nivel, PENALITATEA DE MOARTE, fabricarea de Fentanil. Aceasta intelegere a disparut in mod miraculos odata cu ALEGEREA noastra PREZIDENTIALA TRADATA din 2020. Pacat!!! Inca un lucru de adaugat la lista de dezastre a alegerilor furate!”
In 2022, aproximativ 68% (aproximativ 72.000) din cele aproximativ 107.081 de decese prin supradoza de droguri din SUA au implicat direct opioide sintetice, altele decat metadona, in special fentanilul, potrivit unui studiu publicat in luna iunie a anului trecut de catre Centrele americane pentru controlul si prevenirea bolilor.
Criza fentanilului a captat multa atentie in timpul ciclului electoral 2024 in randul candidatilor republicani.
Rajan Menon, director al programului Grand Strategy Program la Defense Priorities, a declarat pentru Newsweek ca acea „cantitate uluitoare” de fentanil care se infiltreaza atat in SUA, cat si in China, ramane o preocupare pentru liderii care incearca sa ia masuri adecvate care sa perturbe traficul.
„Timpul va spune daca vor face acest lucru”, a spus Menon. „Problema este ca, daca chinezii au iesit 100% si precursorii [substante chimice brute pentru fabricarea fentanilului] au fost exclusi, exista atat de multi producatori de fentanil pe piata drogurilor. Exista o cerere, in special in tarile bogate, iar dealerii pot obtine drogurile si este in primul rand o problema in randul albilor.”
Impactul actiunilor guvernamentale din SUA si China asupra crizei fentanilului nu va fi cunoscut pentru o vreme, a prezis el.
In februarie 2020, in timpul unei intalniri cu guvernatorii din SUA, fostul presedinte Trump a laudat pedepsele „maxime” si executiile pentru condamnatii pentru droguri in tari precum China si Singapore. El a parut invidios pe tarile care executa traficantii de droguri dupa procese „corecte, dar rapide”, adaugand ca nu era sigur ca SUA sunt „pregatite” sa urmeze astfel de protocoale.
In 2018, Trump a vorbit la fel despre pedepsele cu moartea pentru consumatorii de droguri si a incurajat China sa isi inaspreasca legile pentru a-i executa pe traficantii si „impingatorii” responsabili de cresterea consumului de fentanil, un medicament de 100 de ori mai puternic decat morfina.
„Unul dintre lucrurile foarte interesante care au reiesit din intalnirea mea cu presedintele Xi al Chinei este promisiunea pe care mi-a facut-o de a incrimina vanzarea fentanilului mortal care intra in Statele Unite. Acesta va fi considerat acum o „substanta controlata””, a declarat Trump in decembrie 2018.
El a continuat: „Acest lucru ar putea fi un schimbator de joc in ceea ce priveste ceea ce este considerata a fi cea mai rea si mai periculoasa si mai periculoasa substanta, care creeaza dependenta si este mortala. Anul trecut [2017], peste 77.000 de persoane au murit din cauza fentanilului. Daca China va lua masuri drastice impotriva acestui drog de groaza, folosind pedeapsa cu moartea pentru distribuitori si traficanti, rezultatele vor fi incredibile.”
Chiar si dupa ce a parasit functia, Trump a vorbit despre dorinta de a imita politicile lui Xi si ale Chinei fata de producatorii de droguri.
In timpul unui discurs tinut in 2022 in Las Vegas, in iulie, fostul presedinte a spus ca l-a intrebat pe Xi de ce tara sa nu are o problema cu drogurile. Trump a spus ca acest lucru se datoreaza justitiei rapide impotriva dealerilor.
„Daca va uitati la tarile din intreaga lume… singurele care nu au o problema cu drogurile sunt cele care instituie pedeapsa cu moartea pentru traficantii de droguri. Sunt singurele, intelegeti asta? China nu are nicio problema cu drogurile”, a declarat Trump in aplauzele publicului.
Problemele cu drogurile din China au fost contestate de diverse studii, inclusiv unul publicat de Brookings Institution, care a documentat o crestere a consumului de droguri in China. Studiul grupului de reflectie american a afirmat ca „dependenta de droguri nu se bucura de prea multa simpatie din partea publicului si nici de prioritate in finantarea guvernamentala”.