externe

Doar sase drone propulsate de motoare de ski-jet au reusit sa scufunde nava de razboi rusa Ivanovets: „Sunt destul de greu de vazut, mai ales in largul marii”

Nu a fost nevoie decat de sase drone maritime pentru a scufunda o nava ruseasca dotata cu rachete ghidate, saptamana trecuta, potrivit unui interviu acordat CNN de unitatea ucraineana secreta care s-a aflat in spatele atacului.

Serviciul ucrainean de informatii al apararii a declarat la acea vreme ca nava de razboi rusa, Ivanovets, era dotata cu mai multe rachete ghidate inainte de a fi scufundata de drone intr-un golfulet din Peninsula Crimeea ocupata de Rusia.

Unul dintre pilotii de drone care a participat la atac a declarat pentru CNN ca in actiune au fost folosite zece drone „MAGURA”, dintre care sase au lovit si in cele din urma si au scufundat nava de razboi rusa – cea mai recenta pierdere pentru flota rusa din Marea Neagra.

Dronele „MAGURA” au doar cativa metri lungime si sunt propulsate de motoare de ski-jet, a spus pilotul, dar au o raza mare de actiune, de aproximativ 800 de kilometri, ceea ce a oferit unitatii sale libertatea de a-si lansa dronele de pe intinderi mari ale coastei ucrainene si din directii diferite.

Pilotul, identificat cu indicativul „13”, este membru al unei unitati speciale din cadrul agentiei ucrainene de informatii pentru aparare (GUR), care a fost creditata cu o serie de atacuri in Crimeea si in Rusia, folosind deseori drone pentru a lovi mult dincolo de raza de actiune a armelor conventionale din arsenalul ucrainean.

Imagini nocturne publicate de ucraineni au aratat cum rusii trag in drone in timp ce acestea se indreapta spre Ivanovets, inainte ca cel putin doua drone sa loveasca partea laterala a navei, dezactivand-o si provocand explozii masive.

Kievul apeleaza din ce in ce mai mult la drone pentru a tine Rusia in corzi. O serie de atacuri cu drone au lovit tinte strategice din Rusia in ultimele saptamani.

Infrastructura de petrol si gaze a Moscovei a fost amenintata recent de un atac cu drone asupra unui terminal petrolier la aproximativ 100 de kilometri vest de Sankt Petersburg.

Rusii „au inceput sa se trezeasca noaptea in timpul exploziilor”, a declarat seful serviciilor de informatii ale apararii din Ucraina, Kirilo Budanov, pentru CNN la sfarsitul lunii ianuarie. „Ei vad acum imaginea reala a razboiului”, a mai spus el.

De la preluarea Crimeei de catre Rusia in 2014 – si in urma unor pierderi suplimentare dupa invazia Rusiei din 2022 – Ucraina nu mai are o flota functionala in Marea Neagra. Dar scufundarea navei Ivanovets este o alta victorie in campania Ucrainei impotriva Flotei rusesti din Marea Neagra.

Cea mai notabila dintre loviturile sale a fost scufundarea navei amiral Moskva din aprilie 2022, care a fortat Rusia sa isi schimbe modul in care opereaza in apropierea zonelor controlate de Ucraina.

„Munca de bijutier”

„Impactul dronelor este impresionant, dar este o munca delicata”, a declarat pilotul.

„Principalul lucru este sa simti drona”, a declarat el pentru CNN. „Daca o strangi putin, poti pierde controlul. As spune ca este ca o munca de bijutier”, a mai spus el.

Controlate de la distanta prin intermediul unei conexiuni Starlink, dronele pot fi, de asemenea, preprogramate pentru calatoriile lungi prin Marea Neagra.

Un pilot monitorizeaza in permanenta traseul dronei, a spus el, iar cursa finala catre tinte este adesea controlata manual.

„Sarcina utila de 250 kg a dronei poate fi marita la 300 kg”, a adaugat el, „dar nu este nevoie sa se faca acest lucru. Chiar si impotriva unora dintre cele mai dure nave ale flotei moscovite din Marea Neagra, dronele si-au dovedit eficienta”, a mai spus el.

Cu o lungime de aproape sase metri, dronele sunt impunatoare cand sunt scoase din apa. Dar, odata ajunse pe linia de plutire, ele reprezinta o tinta greu de atins pentru apararea rusilor.

„Sunt destul de greu de vazut, mai ales in largul marii”, a spus el.

Armamentul de la bordul navelor de razboi rusesti nu a fost proiectat pentru drone, ceea ce obliga nave precum Ivanovets sa foloseasca tunuri mai potrivite pentru duelurile cu alte nave, a spus pilotul.

Inregistrarea video a atacului arata cum gloantele lovesc apa in timp ce dronele se indreapta spre Ivanovets. Munitia nu reuseste sa opreasca bombele care se apropie.

La o demonstratie a dronelor pe Marea Neagra, CNN a vazut o drona – identica cu cele folosite impotriva navei Ivanovets – executand viraje stranse in viteza pe pilot automat. „Este proiectata sa fie agila”, a spus pilotul.

„Nicio nava de razboi nu poate fi la fel de manevrabila ca aceste drone”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago