„DNA trebuie sa inceapa urmarirea penala impotriva Liei Savonea, a protejat-o pe Garbovan” – Jurnalista de investigatii
Jurnalista de investigatii Ondine Ghergut afirma ca DNA ar fi trebuit sa actioneze impotriva sefei CSM, Lia Savonea, pentru a nu a transmis Palatului Cotroceni demisia din magistratura a Danei Garbovan.
„Daca am fi avut DNA, astazi ar fi inceput urmarirea penala a Liei SAVONEA pentru ca NU a TRIMIS la Presedintia Romaniei documentatia completa cu demisia judecatoarei Dana GIRBOVAN din magistratura.
SAVONEA, presedinte CSM, institutia care trebuie sa garanteze independenta Justitiei, a subordonat politicului consiliul, adica intreaga magistratura, protejand functia de judecator a duduii Girbovan pentru cazul in care nu era numita ministru al Justitiei.
E cel mai periculos act facut impotriva integritatii Justitiei dupa decembrie 1989”, a scris Ghergut pe Facebook.
Judecatoarea Dana Garbovan a anuntat miercuri ca isi retrage demisia din magistratura, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de numirea a sa in functia de ministru al Justitiei.
„Am luat act de decizia presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea in functia de ministru al Justitiei. Voi raspunde public, punctual, motivelor presedintelui, inclusiv aceluia ca propunerea ce ma vizeaza este ‘total impotriva valorilor democratice’, dupa ce acesta isi va motiva in scris si publica hotararea. (…) Mi-am inaintat demisia catre Sectia de judecatori a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. In noul context, aceasta nu mai este necesara, motiv pentru care imi voi retrage demisia depusa si voi cere Sectiei pentru judecatori a CSM sa ia act de acest fapt”, a scris Girbovan, de Facebook.
„Justitia nu e nici a judecatorilor, nici a procurorilor, nici a ministrului de Justitie, nici a presedintelui si nici a vreunei alte institutii. Justitia este garantia drepturilor fundamentale ale omului, a libertatii fiecarui cetatean, de aceea cetateanul trebuie sa redevina centrul interesului pentru Justitie si nici un efort nu este prea mare pentru aceasta. O Romanie normala este una in care statul respecta drepturile fiecarui roman si unde Justitia nu este folosita in batalii politice! In asta cred si pentru asta voi lupta in continuare!”, a sustinut Dana Garbovan.
Ea a explicat ca a acceptat propunerea de nominalizare pentru functia de ministru tehnocrat al Justitiei urmarind implementarea unor obiective absolut necesare pentru readucerea Justitiei la normalitate, insa „jocurile si calculele politice se dovedesc mai importante decat solutiile reale pentru Justitie, de care sa beneficieze cetatenii”.
Dana Girbovan a adaugat ca propunerea de numire in functia de ministru „a starnit ample si vaste comentarii, multa minciuna si calomnie”, dar nu a gasit o minima dezbatere sau o propunere facute de oameni politici, jurnalisti sau comentatori.
„Am spus ca omul trebuie sa fie repus in centrul interesului statului si al Justitiei, dar reactiile din aceste zile au demonstrat, din nou, ca romanul si nevoia lui pentru dreptate si Justitie echitabila, profesionista si independenta nu conteaza. S-a vazut din nou ca Justitia e importanta ca arma in lupta politica, nu ca instrument esential pentru apararea drepturilor fiecarui roman”, a mai scris Garbovan.