Directorul Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita, a informat, miercuri, DNA.
Procurorii DNA Constanta au descins, marti dimineata, la Ministerul Transporturilor si in alte 20 de locatii din Ilfov, Bucuresti si Constanta pentru a face perchezitii in acest dosar.
Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 29 iunie 2021, a inculpatilor:
MANOLE DANIEL, director al Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– luare de mita.
Trei persoane fizice, administratori ai unor societati comerciale, in sarcina carora s-a retinut comiterea unor infractiuni de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, cumparare de influenta si spalare a banilor.
In cauza, a mai fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale si fata de un alt om de afaceri pentru savarsirea unor infractiuni similare.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, in calitatea mentionata mai sus, impreuna cu ceilalti inculpati ar fi constituit un grup infractional care ar fi avut ca scop achizitia, cu fraudarea legislatie primare in materie, de catre institutia pe care o conducea primul inculpat a unui numar de patru nave (trei de salvare si una de depoluare) in valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fara TVA).
Din cercetarile efectuate pana in prezent, a rezultat ca in cele patru contracte incheiate sunt prevazute clauze defavorabile achizitorului, in sensul ca A.R.S.V.O.M. este obligata sa plateasca pentru cele patru nave mai mult de jumatate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind platiti la receptia finala.
De mentionat este faptul ca, societatea castigatoare a licitatiei doar „ar fi mimat” constructia acelor nave, in realitate acestea fiind achizitionate la jumatate de pret de la o societate comerciala din Estonia.
Pentru contributia sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele platite de A.R.S.V.O.M. catre societatea care a livrat navele.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
La data de 30 iunie 2021, inculpatul Manole Daniel si doi dintre oamenii de afaceri urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a masurii arestului la domiciliu.
In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
In cauza, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Directiei Generale Anticoruptie si de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, Directiei de Operatiuni Speciale si Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…