Directia Nationala Anticoruptie a transmis, joi, printr-un scurt comunicat de presa, ca fara garantiile legale existente in prezent lupta impotriva coruptiei nu ar fi fost posibila, iar pierderea acestor garantii risca sa afecteze grav investigatiile desfasurate de procurorii anticoruptie, arata News.ro.
„Este momentul sa tragem un semnal de alarma si sa ne exprimam ingrijorarea fata de potentiala afectare a statutului de independenta a procurorilor, care reprezinta o premisa esentiala a luptei impotriva coruptiei”, este reactia procurorilor DNA, dupa decizia CCR, care a stabilit ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA.
„In contextul discutiilor generate de comunicatul emis de Curtea Constitutionala a Romaniei (C.C.R.) la data de 30 mai 2018, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita punctul de vedere exprimat de procurorii D.N.A: Este momentul sa tragem un semnal de alarma si sa ne exprimam ingrijorarea fata de potentiala afectare a statutului de independenta a procurorilor, care reprezinta o premisa esentiala a luptei impotriva coruptiei. Fara garantiile legale existente in prezent, lupta impotriva coruptiei nu ar fi fost posibila, iar pierderea acestor garantii risca sa afecteze grav investigatiile desfasurate de procurorii anticoruptie”, este comunicatul de presa postat joi dupa-amiaza pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie.
Aceasta este prima reactie a DNA dupa decizia luata cu o zi in urma de Curtea Constitutionala.
Curtea Constitutionala a constatat miercuri existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.
CCR arata ca, pentru solutionarea acestui conflict, presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca decizia CCR valorifica principiul constitutional potrivit caruia procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei. Toader mai sustine ca seful statului nu are nici o abilitare legala pentru evaluarea competentelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang inalt, spre deosebire de ministrul Justitiei.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…