Hotararea Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la procurorul de sedinta din dosarul „Colectiv” este de natura sa creeze un precedent periculos, intrucat formularea unei cereri de recuzare de catre procuror este un demers legal, precizeaza, miercuri, Directia Nationala Anticoruptie. Sectia pentru judecatori este controlata in continuare de gruparea Savonea.
Aceasta pozitie vine dupa ce, marti, Sectia pentru judecatori a CSM a constatat ca a fost afectata independenta si impartialitatea judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti investiti cu solutionarea dosarului „Colectiv” si a judecatorilor investiti cu solutionarea cererii de recuzare formulate de DNA in cauza.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, Directia a luat cunostinta cu vadita ingrijorare de Hotararea 11650/2021 a Sectiei pentru judecatori a CSM, prin care s-a apreciat ca procurorul care isi exercita in instanta drepturile si obligatiile prevazute de lege ar trebui inlaturat din DNA.
DNA arata ca, potrivit ordinii de zi solutionate marti, Sectia pentru judecatori a constatat ca, urmare a unei cereri argumentate de recuzare formulate de procuror la unul din termenele de judecata in dosarul „Colectiv”, judecatorilor din complet, dar si celor investiti cu solutionarea cererii respective le-a fost afectata independenta si impartialitatea.
Directia precizeaza ca Inspectia judiciara nu a solicitat opinia institutiei la intocmirea raportului care a stat la baza hotararii Sectiei pentru judecatori, cum ar fi fost legal si firesc.
„Dupa comunicarea Hotararii Sectiei pentru judecatori anterior mentionate, precum si a solicitarii de revocare a procurorului, vom decide asupra demersurilor legale pe care le vom intreprinde. DNA apreciaza ca hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM este de natura sa creeze un precedent periculos, intrucat formularea unei cereri de recuzare de catre procuror este un demers legal prevazut de Codul de procedura penala”, se precizeaza in comunicat.
Mai mult decat atat, spune Directia Nationala Anticoruptie, potrivit Legii de organizare judiciara, procurorul este liber sa prezinte in instanta concluziile pe care le considera intemeiate, conform legii, tinand seama de probele administrate in cauza.
DNA subliniaza ca independenta magistratilor, judecatorilor si procurorilor, inclusiv a procurorilor care participa la sedintele de judecata ale instantelor, ramane o conditie esentiala a stabilirii adevarului juridic si a infaptuirii actului de justitie.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…