DNA, miscare de forta. Doi apropiati ai lui Dragnea, folositi in afacerile Tel Drum, au dat explicatii, vineri, in fata procurorilor

news

Primul patron al firmei Tel Drum, Marian Fiscuci, fost coleg de liceu al lui Dragnea, si Adrian Simionescu, fost vicepresedinte al CJ Teleorman in mandatul de presedinte al lui Liviu Dragnea, au fost audiati, vineri dimineata, la Directia Nationala Anticoruptie, anunta Realitatea Tv. Cei doi nu au dat declaratii presei.

DNA a deschis in februarie anul trecut o prima ancheta referitoare la afacerile companiei. La inceputul saptamanii trecute, a fost extinsa investigatia dupa ce jurnalistii de la RISE Project au publicat un document atribuit DIPI, datat 2011, din care reiese ca Liviu Dragnea ar controla, prin intermediul celor trei, societatea abonata la contracte din bani publici.

RISE Project a publicat saptamana trecuta un raport atribuit Directiei Generale de Protectie Interna, intitulat „Nota privind aspecte care afecteaza climatul socio-economic al judetului Teleorman”, care descrie o „retea infractionala compusa din persoane cu putere de decizie in judet”, prin care Liviu Dragnea, si care ar fi fraudat fonduri europene si guvernamentale. In acest document, Dragnea este prezentat drept „detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA”.

RISE Project scrie ca raportul, care in prezent s-ar afla in arhiva DGPI, vorbeste despre afacerile cu bani publici ale gruparii, despre zeci de licitatii, controlul real al firmei Tel Drum, lucrari fictive, donatii suspecte la partid, cercuri relationale si de influenta.

In acest raport, DGPI arata ca, initial, Tel Drum a fost preluata fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta si-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare si deszapezire prin intermediul unor licitatii trucate, iar unele dintre lucrari ar fi fost fictive. Documentul il identifica inca din primele randuri pe Dragnea ca fiind „detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA”. „Actiunile la purtator” sunt certificate anonime. Oricine detine aceasta hartie, care specifica un anumit procent din actiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. La vedere, insa, de corporatia Tel Drum se ocupa prietenii lui Dragnea din tinerete, care apar in acte, mai scrie Rise Project.

Raportul atribuit DGPI prezinta si „organigrama” gruparii, fiind trecuti in revista oamenii de baza ai liderului PSD: omul de afaceri Marian Fiscuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea, Florinel Marinas, fostul presedinte al Companiei Nationale de Drumuri Cristian Duica, directorul general al Tel Drum Petre Pitis, functionari de la Fisc si jurnalisti locali.

„In cursul anului 2006, datorita lipsei fondurilor la capitolul drumuri judetene, Liviu Nicolae Dragnea propune si obtine aprobarea consilierilor judeteni pentru contractarea unui credit pe 20 de ani in valoare de 400 milioane de euro pentru refacerea drumurilor judetene (…) castigatorul fiind tot SC Tel Drum SA, care si-a asigurat lucrari pe o perioada de 3 ani”, potrivit Rise Project.

In acest context, jurnalistii RISE amintesc ca la inceputul lunii iunie PSD a modificat legea astfel incat Directia Generala de Protectie Interna sa fie exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, Carmen Dan, consiliera lui Liviu Dragnea la Consiliul Judetean Teleorman.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune insa ca documentul publicat de RISE Project privind legaturile dintre presedintele PSD Liviu Dragnea cu firma Tel Drum nu a fost inregistrat nici la IPJ Teleorman, al carui antet il poarta, si nu a fost emis nici de DGIPI. Ea spune ca, initial, documentul nu avea antet si ca a fost „pre-conceput in alte scopuri decat cele normale”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: