DNA dezvaluie cloaca penala din jurul lui Tariceanu: „Petreceri cu ministri in Israel si la Monaco”

news

Consilierii de imagine ai lui Tariceanu din perioada in care a fost premier, Tal Silberstein si Dan Andronic, impreuna cu  Benyamin Steinmetz, organizau petreceri in Israel si la Monaco unde  „persoane cu functii importante in statul roman, parlamentari sau membri ai guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-si dovedi influenta, atat fata de inculpatul Paul al Romaniei, cat si fata de functionarii publici cu atributii in retrocedarea bunurilor revendicate de acesta si urmarite de grup”.

Omul de afaceri Benyamin Steinmetz organiza petreceri private in Israel ori la Monaco, la care invita parlamentari sau ministri, iar consultantul politic Tal Silberstein pretindea ca are influenta asupra premierului in functie in 2008, Calin Popescu-Tariceanu, potrivit rechizitoriului prin care procurorii DNA i-au trimis in judecata pe cei doi cetateni israelieni, alaturi de printul Paul, Remus Truica si alti inculpati, in dosarul ”Ferma Baneasa”.

Procurorii sustin ca Benyamin Steinmetz a fost implicat activ in activitatea grupului infractional constituit pentru obtinerea ilicita a proprietatilor revendicate de printul Paul, a fost informat in permanenta si a sustinut activitatea de traficare a influentei, aproband savarsirea unor fapte de coruptie.

„Pentru a-si asigura sustinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, in Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu functii importante in statul roman, parlamentari sau membri ai guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-si dovedi influenta, atat fata de inculpatul Paul al Romaniei, cat si fata de functionarii publici cu atributii in retrocedarea bunurilor revendicate de acesta si urmarite de grup. De asemenea, la astfel de petreceri au fost invitati oameni de afaceri cu scopul atragerii lor in proiectul Reciplia”, se arata in rechizitoriu.

Conform aceleiasi surse, Benyamin Steinmetz „era cel care a coordonat intreaga activitate, fiind cel care a adus aportul cel mai mare”.

In privinta lui Tal Silberstein, procurorii anticoruptie arata ca acesta i-a fost prezentat printului Paul pentru a-i intari convingerea ca Remus Truica are influenta la nivelul conducerii politice a Romaniei, asa cum pretindea.

„Silberstein a fost esential, persoana, reputatia si sustinerile acestuia fiind elementele determinante in convingerea printului Paul al Romaniei pentru cumpararea influentei, cu atat mai mult cu cat acesta s-a prezentat ca fiind unul dintre asociatii din Reciplia. (…) Daca in prima faza demersurile efective ale grupului infractional pentru obtinerea bunurilor au fost intreprinse de Remus Truica si Rosu Robert Mihai, ulterior, profitand de prezenta sa cu regularitate in Romania, urmare a unui contract de consultanta avut cu (…) pentru alegerile din anul 2008, inculpatul Tal Silberstein s-a implicat in mod direct in aceste demersuri, cu atat mai mult cu cat din aceasta postura a putut sa pretinda fata de inculpatul Paul al Romaniei ca are influenta inclusiv la nivelul primului-ministru de la acea data (Calin Popescu Tariceanu – n.r.)”, se mentioneaza in rechizitoriu.

Procurorii mai sustin ca Silberstein „prezenta si afisa permanent aceasta legatura a sa la cel mai inalt nivel politic in statul roman, fiind prezentata ca modalitate de rezolvare a eventualelor probleme ivite in derularea afacerii”. In plus, profitand de legaturile politice, cetateanul israelian a actionat, la solicitarea lui Remus Truica, pentru obtinerea unei functii politice de reprezentare pentru printul Paul, purtand discutii directe cu persoane care ar fi avut competenta in acest sens.

„Pe langa activitatea de traficare a influentei fata de inculpatul Al Romaniei Paul Philippe, inculpatul Tal Silberstein a sustinut grupul infractional si prin implicare si actiuni nemijlocite in procedurile de retrocedare, prezentandu-se in fata autoritatilor care urmau sa solutioneze cererile si etalandu-si relatiile avute la nivelul autoritatilor centrale (Guvernul Romaniei), punand astfel presiune pe functionarii publici in scopul emiterii unor solutii favorabile”, se mai precizeaza in rechizitoriul DNA.

De asemenea, membrii grupului infractional constituit pentru obtinerea ilicita a proprietatilor revendicate de printul Paul dezbateau orice informatie negativa aparuta in presa si incercau sa o contracareze prin intermediul lui Dan Andronic, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA.

„Succesul retrocedarilor putea fi influentat si de articole aparute in presa de investigatie in legatura cu pretentiile inculpatului Paul al Romaniei si relatia acestuia cu Remus Truica sau implicarea Reciplia si a lui Benyamin Steinmetz, articole care ar fi putut influenta negativ nu doar opinia publica, ci si functionarii implicati in procedurile de retrocedare, astfel ca orice aparitie negativa in presa a fost imediat reclamata si dezbatuta de membrii grupului, incercandu-se contracararea aspectelor negative evidentiate in respectivele articole, rolul lui Andronic fiind esential in acest sens, influenta lui in presa fiind una reala”, se precizeaza in rechizitoriu.

Procurorii sustin ca orice material de presa referitor la membrii grupului infractional ii era de indata adus la cunostinta lui Dan Andronic, pentru a stabili care trebuie sa fie reactia.

„Spre exemplu, atunci cand in presa, in ziarul (…) , a aparut un articol despre inculpatul Benyamin Steinmetz si legatura infractionala a acestuia cu Remus Truica in legatura cu retrocedarile, atat inculpatul Andronic Dan, cat si inculpatul Rosu Robert sunt notificati de avocatul lui Steinmetz din Israel, (…), printr-un email din 18 iulie 2011, (…) fiindu-le ceruta acestora o replica imediata”, se arata in rechizitoriu.

Conform aceleiasi surse, rolul lui Dan Andronic era si acela de a asigura aparitia unor materiale de presa favorabile membrilor grupului infractional.

„Tal Silberstein i-a cerut lui Andronic sa publice in revista (…) un articol interviu cu Al Romaniei Paul, un articol pozitiv in care sa fie relevata priceperea, dar si grija acestuia pentru ca tara sa traverseze perioada de criza, subliniindu-se totodata ca face parte din Casa Regala, chiar daca o alta ramura decat fostul rege”, mai noteaza procurorii anticoruptie.

Omul de afaceri Remus Truica, printul Paul si Dan Andronic au fost trimisi in judecata, alaturi de alte persoane, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in dosarul ”Ferma Baneasa”.

Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pe Remus Truica, pentru constituire de grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare de bani, ambele in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, si pe printul Paul, pentru cumparare de influenta si spalare de bani, ambele in forma continuata, si complicitate la abuz in serviciu.

In dosar au mai fost deferiti justitiei, sub control judiciar: Dan Andronic, Marius Andrei Marcovici, Lucian Claudiu Mateescu, Gheorghe Sin, Niculae Dima, Theodor Chiriac, Nicolae Jecu, Nela Pavaloiu si Valentin Delcea.

In stare de libertate vor fi judecati, in acelasi dosar, Robert Mihaita Rosu, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz, Moshe Agavi, Apostol Musat, Corina Teodora Dicu, Dragomira Gheorghita, Ion Stoian, Caterina Popa, Gheorghe Olteanu si Marin Gostin.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: