Categories: news

DNA a bagat PSD in coma. Pe langa Shhaideh, inca un ministru este urmarit penal in afacerile lui Dragnea

Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, este urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu, in dosarul „Insula Belina”. Totodata, in acelasi dosar, procurorii anticoruptie cer avizul Parlamentului pentru urmarirea penala a Rovanei Plumb, acuzata de complicitate la abuz in serviciu.

Shhaideh a fost citata vineri la DNA, unde s-a prezentat impreuna cu avocatul pentru a lua la cunostinta acuzatiile care i se aduc.

ntr-un comunicat remis de DNA se precizeaza ca este vorba despre un dosar deschis in iulie 2017 in care astazi s-a decis extinderea urmaririi penale fata de mai multe persoane de la Ministerul Dezvoltarii si de la Biroul de Cadastru Teleorman.

Sevil Shhaideh, care nu este parlamentar, este acuzata de fapte comise in 2013, cand era secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, in cazul sau nefiind nevoie, conform legii, de avizul Parlamentului sau al presedintelui Romaniei.

In schimb, DNA a decis sa demareze demersurile in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de ministrul Mediului in functie, Rovana Plumb, deputat PSD, si fost ministru al Mediului si la data comiterii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu de care este acuzata.

Procurorii DNA spun ca in 2013 „prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private”.

Astfel, ar fi fost incalcate mai multe legi, hotarari de guvern si chiar Constitutia Romaniei, spun procurorii, care sustin ca prin aceste fapte „a fost prejudiciat patrimoniul statului si au fost vatamate interesele Administratiei Nationale ‘Apele Romane'”.

„Totodata, au fost efectuate notari in cartile funciare ale celor doua imobile (insula Belina si bratul Pavel) cu incalcarea dispozitiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere si pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern mentionate.

In sustinerea acestor demersuri, persoane cu functii de decizie din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, precum si din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administratia Nationala ‘Apele Romane’ si Consiliul Judetean Teleorman au servit intereselor unei societati particulare, incalcand dispozitii prevazute in mai multe legi”, se mai arata in comunicatul DNA.

Conform comunicatului DNA, Rovana Plumb este acuzata ca „in calitate de ministru al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cu intentie a ajutat la savarsirea faptei penale retinute in sarcina suspectei Sevil Shhaideh”.

Procurorii spun ca „fiind situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege”.

Insa, la data de 26 iulie 2013, „sub pretextul realizarii Complexului turistic, sportiv si de agrement ‘Dunare-Belina-Seaca'”, Consiliul Judetean Teleorman a cerut MDRAP trecerea bunurilor „in proprietatea publica a judetului Teleorman si administrarea Consiliului judetean Teleorman”.

„La primul proiect de hotarare de guvern, doua ministere implicate in avizare, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice au atras atentia ca scoaterea din domeniul public al statului si din administrarea ‘Apelor Romane’ a celor doua obiective nu poate fi facuta decat prin lege, nu prin hotarare de guvern.

In aceste conditii, a aparut necesitatea unui demers menit sa creeze aparenta de legalitate.

„Astfel, in sedinta de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificatie ale Insulei Belina si Bratului Pavel, in sensul ca, pe hartie, se elimina apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii, creand aparenta ca trecerea lor in proprietatea si administrarea Consiliului Judetean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern”, arata procurorii.

Adoptarea HG 858/2013 s-a facut fara avizele Ministerului Justitiei si al Ministerului Finantelor Publice.

„Din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabila ca numita Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cu intentie, a initiat si promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative”, arata procurorii.

La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fusesera inlaturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina si Bratul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului in domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman.

„Adoptarea hotararii de guvern a fost posibila in conditiile in care, in calitate de secretar de stat in cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh si-a insusit in totalitate continutul notei de fundamentare si a proiectului de hotarare de guvern, a initiat si a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfintea transmiterea unor parti din imobilele Insula Belina si Bratul Pavel, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale”, arata procurorii.

In comunicatul DNA se mentioneaza si ca, „anterior acestor demersuri, suprafete din Insula Belina si Bratul Pavel fusesera inchiriate prin contracte unei firme private”.

Conform informatiilor din mass-media este vorba despre firma Tel Drum, apropiata lui Liviu Dragnea.

„Pentru a nu atrage atentia administratiei publice centrale cu privire la existenta unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina si bratul Pavel, s-a dorit obtinerea unor extrase de carte funciara curate, in care sa nu apara contractele de inchiriere avand ca parti Administratia Apele Romane si aceasta societate comerciala.

Astfel, sub pretextul indreptarii unei erori materiale, alte trei suspecte din dosar „cu incalcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au actionat astfel incat sa fie radiate notarile privind incheierea contractelor de inchiriere cu acea firma privata”, mai arata procurorii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago