Discutiile pentru formarea guvernului olandez, in haos, dupa ce negociatorul numit de Wilders a demisionat
Discutiile deja dificile pentru formarea unei coalitii guvernamentale in Olanda, dupa victoria socanta a lui Geert Wilders in alegeri, au fost aruncate in haos luni, deoarece omul insarcinat cu supravegherea lor a demisionat, relateaza France 24.
Liderii din Europa si din intreaga lume urmaresc indeaproape pentru a vedea daca Wilders si Partidul Libertatii PVV pot forma un guvern cu parteneri care se feresc de opiniile sale puternice anti-islam, anti-imigranti si anti-UE.
Negociatorul desemnat de Wilders pentru a face legatura intre liderii partidelor in vederea incheierii unui acord a demisionat dupa ce in presa au aparut relatari privind presupuse fraude la o companie, in trecut.
„Nelinistea” din jurul relatarilor din presa si timpul necesar pentru a raspunde in mod corespunzator „nu se potrivesc bine cu munca mea de negociator”, a declarat Gom van Strien, un senator PVV.
„Prin urmare, i-am spus lui Geert Wilders si presedintei parlamentului ca am demisionat din functia de negociator cu efect imediat”, a declarat van Strien.
Van Strien ar fi trebuit sa inceapa sarcina oficiala de formare a unei coalitii in cursul zilei de luni, intalnindu-se cu principalii lideri de partid, incepand cu Wilders insusi.
Intalnirile au fost ulterior anulate.
Cotidianul NRC a relatat duminica ca un fost angajator al lui van Strien, Utrecht Holdings, a depus o plangere la politie cu privire la o frauda care ar fi fost comisa de senator si de alti colegi.
Van Strien a denuntat acuzatiile ca fiind „nefondate”.
Scandalul este un esec imediat pentru Wilders, care a uimit Olanda si restul lumii castigand confortabil alegerile de miercuri, cu 37 de locuri in camera cu 150 de locuri.
Wilders a scris pe X, fostul Twitter, in weekend: „Astazi, maine sau poimaine, PVV va ajuta la guvernarea Olandei, iar eu voi fi prim-ministru al acestei tari frumoase”.
El si-a reiterat dorinta de a fi „pozitiv si rezonabil” si de a-si modera opiniile mai extreme.
Manifestul PVV cere interzicerea moscheilor si a Coranului, plus un referendum privind iesirea din Uniunea Europeana.
Dar a lansat si un avertisment ca victoria sa electorala surprinzatoare nu poate fi ignorata: „Unii politicieni inca nu inteleg acest lucru. Cutia cu trucuri politice se deschide din nou”, a mai spus Wilders.
In conditiile in care unii au avertizat ca ar putea fi posibile alte alegeri daca Wilders nu poate forma o coalitie, el a spus ca PVV va fi mai puternic doar daca „mandatul democratic a milioane de oameni” va fi ignorat.
„Duhul a iesit din sticla si nu poate fi pus la loc”, a spus el.
Coalitia preferata de el este cu partidul fermierilor BBB (sapte locuri), cu partidul pro-reforma NSC al lui Pieter Omtzigt (20 de locuri) si cu partidul aflat in prezent la putere, partidul de centru-dreapta VVD (24 de locuri).
Liderul VVD, Dilan Yesilgoz, a exclus deja posibilitatea de a face parte dintr-un cabinet al lui Wilders, dar a precizat ca ar fi dispusa sa „sprijine o coalitie de centru-dreapta”.
Wilders a declarat ca discutiile ar putea fi finalizate in trei saptamani daca toata lumea ar fi dispusa sa faca compromisuri, dar demisia socanta a negociatorului va impinge probabil calendarul si mai departe.
Cei mai multi analisti nu se asteapta ca un guvern sa fie format prea curand. Reunirea actualului guvern Rutte a durat 271 de zile.