externe

Discutii secrete despre Ucraina intre fosti oficiali americani si membri ai elitei ruse. Se cauta o cale pentru a se pune capat razboiului

Un grup de fosti oficiali americani de rang inalt din domeniul securitatii nationale au purtat discutii secrete cu rusi apropiati de Kremlin – si, in cel putin un caz, cu cel mai inalt diplomat al tarii – cu scopul de a pune bazele unor potentiale negocieri pentru a pune capat razboiului din Ucraina, au declarat pentru NBC News persoane informate cu privire la discutii.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a intalnit cu membri ai grupului timp de cateva ore in aprilie la New York, au declarat pentru NBC News patru fosti oficiali si doi oficiali actuali.

Intalnirea cu Lavrov a avut loc in timpul unei vizite rare si scurte a diplomatului rus in SUA pentru a prezida Consiliul de Securitate al ONU, care are o presedintie rotativa.

Pe ordinea de zi a intalnirii din aprilie s-au aflat unele dintre cele mai spinoase probleme din razboiul din Ucraina, cum ar fi soarta teritoriului detinut de Rusia, pe care Ucraina s-ar putea sa nu fie niciodata capabila sa il elibereze, si cautarea unei evazive iesiri diplomatice care ar putea fi tolerabila pentru ambele parti.

Alaturi de Lavrov au stat Richard Haass, fost diplomat si presedintele demisionar al Consiliului pentru Relatii Externe. Grupului i s-au alaturat expertul in Europa Charles Kupchan si expertul in Rusia Thomas Graham, ambii fosti oficiali ai Casei Albe si ai Departamentului de Stat.

Printre obiective se numara mentinerea canalelor de comunicare cu Rusia deschise, acolo unde este posibil, si pentru a simti unde ar putea exista loc pentru viitoare negocieri pentru incheierea razboiului.

Discutiile au avut loc cu stirea administratiei Biden, dar nu la indemnul acesteia, fostii oficiali implicati in intalnirea cu Lavrov informand ulterior Consiliul National de Securitate de la Casa Alba despre ceea ce s-a intamplat.

Nu este clar cat de frecvent au avut loc discutiile pe canale secundare si nici daca acestea fac parte dintr-un efort unic si organizat.

Dar, din partea americana, discutiile au implicat unii fosti oficiali ai Pentagonului, inclusiv Mary Beth Long, fost secretar adjunct al apararii al SUA, cu experienta in probleme legate de NATO.

Ca parte a efortului, cel putin un fost oficial american a calatorit in Rusia pentru discutii care implica razboiul din Ucraina, au declarat doua dintre persoanele in cauza.

In afara de Lavrov din partea rusa, discutiile au implicat academicieni, lideri ai unor importante grupuri de reflectie sau institute de cercetare si alte persoane din sfera politicii externe rusesti percepute ca fiind apropiate de presedintele Vladimir Putin sau fiind in contact regulat cu factorii de decizie de la Kremlin, au declarat sursele. Persoanele au refuzat sa identifice participantii rusi, invocand preocupari pentru siguranta acestora.

Discutiile au loc pe fondul semnelor tot mai numeroase ca SUA si aliatii sai sunt nerabdatori sa vada Moscova si Kievul indreptandu-se spre discutii de pace in toamna, dupa finalizarea contraofensivei in curs a Ucrainei.

In timpul unei calatorii secrete la Kiev in luna mai, directorul CIA, William Burns, a aflat de la oficialii ucraineni despre perspectiva de a impinge Moscova la discutii de pace pana la sfarsitul anului, au declarat oficiali pentru The Washington Post. Saptamana viitoare, presedintele Joe Biden se va intalni in Lituania cu liderii din NATO, care semnaleaza ca inca nu sunt pregatiti sa admita Ucraina in alianta. Iar apropierea alegerilor prezidentiale din SUA a sporit urgenta privind sfarsitului razboiului, pe fondul temerilor ca republicanii vor reduce sprijinul pentru Ucraina.

In articolul intitulat „Occidentul are nevoie de o noua strategie in Ucraina”, Haass si Kupchin au prezis ca in urma contraofensivei ucrainene va aparea probabil un impas si au recomandat ca SUA sa inceapa sa pregateasca terenul pentru a propune o incetare a focului in care atat Rusia, cat si Ucraina sa retraga fortele de pe linia frontului, „creand efectiv o zona demilitarizata”.

„O organizatie neutra – fie ONU, fie Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa – ar trimite observatori pentru a monitoriza si a impune incetarea focului si retragerea”, au scris fostii oficiali americani. „Presupunand ca incetarea focului se mentine, ar trebui sa urmeze discutii de pace.”

O intrebare cheie este daca fostii oficiali americani vor continua discutiile dupa rebeliunea armata de luna trecuta a sefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, impotriva guvernului lui Putin, care a tulburat imaginea modului in care puterea si influenta este distribuita la Moscova. Discutiile au avut loc in paralel cu discutiile directe dintre SUA si Rusia despre jurnalistul american detinut Evan Gershkovich, care au fost dezvaluite de purtatorul de cuvant al lui Putin in aceasta saptamana.

In 1994, fostul presedinte Jimmy Carter a calatorit la Phenian, in Coreea de Nord, in calitate de cetatean privat, cu scopul de a opri programul nuclear nord-coreean – o calatorie care a devenit o mare bataie de cap pentru administratia Clinton.

Cu toate acestea, in contextul razboiului din Ucraina, ideea ca fosti oficiali americani sa se angajeze informal cu rusii a provocat o divizare in cadrul comunitatii diplomatilor americani, a cercetatorilor in domeniul politicii externe si a profesionistilor in domeniul securitatii nationale.

„Ma ingrijoreaza mesajele care ar putea fi transmise in acest fel si semnalul implicit ca suntem disperati sa ajungem la un acord”, a declarat Bradley Bowman, un fost ofiter al armatei americane si consilier al Senatului, care studiaza probleme politico-militare la Fundatia pentru Apararea Democratiilor, cu sediul la Washington. „In acest moment, ceea ce vrem cu adevarat sa facem este sa il izolam si sa punem presiune asupra lui Putin”.

Michael McFaul, care a fost ambasadorul SUA in Rusia in administratia Obama, a declarat ca este sceptic ca in prezent exista in Rusia persoane care sa aiba acces direct la Putin si care ar putea servi ca intermediari informali. Iar discutarea solutiilor de oprire a razboiului fara ucraineni la masa ar putea submina insistenta administratiei Biden ca viitorul Ucrainei nu va fi decis prin intelegeri de culise intre marile puteri, a spus el.

„Daca aveti negocieri secrete despre cum sa puneti capat razboiului, ucrainenii trebuie sa fie acolo”, a declarat McFaul. Matt Dimmick, fost director pentru Rusia si Europa de Est in cadrul Consiliului National de Securitate, a declarat ca si discutiile despre potentiale intelegeri cu Rusia fara ca Ucraina sa preia conducerea ar putea in cele din urma sa submineze influenta Kievului.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago