Papa Francisc si generalul Mark Milley, seful Statului Major Intrunit al Statelor Unite ale Americii, au discutat, luni, despre razboiul din Ucraina si despre speranta de pace, in timpul unei audiente private la Vatican, potrivit Reuters.
Milley, care este catolic, a declarat ulterior reporterilor care calatoreau cu el ca vizita a insemnat foarte mult pentru el, potrivit purtatorului sau de cuvant, colonelul Dave Butler.
Generalul, care viziteaza mai multe tari europene, a spus ca Papa este profund ingrijorat de pierderile de vieti omenesti in Ucraina, in special ale civililor, de cand Rusia a invadat in februarie 2022.
Milley a criticat aspru Moscova ca a organizat „o campanie de teroare” impotriva civililor din Ucraina, inclusiv prin tintirea infrastructurii civile ca parte a strategiei sale de razboi.
Un puternic avocat al apararii Ucrainei impotriva fortelor ruse, Milley, in varsta de 65 de ani, a sustinut trimiterea la Kiev de arme in valoare de miliarde de dolari.
Papa Francisc a condamnat comertul international cu arme in general, dar anul trecut a spus ca este legitim din punct de vedere moral ca natiunile sa furnizeze arme Ucrainei pentru a ajuta tara sa se apere impotriva agresiunii ruse.
Dupa cum se obisnuieste cu audientele papale private, Vaticanul a anuntat intalnirea in programul Papei, dar nu a oferit detalii despre discutii.
Generalul cu patru stele, care se va retrage la sfarsitul acestui an, a ajuns pe prima pagina a ziarelor in noiembrie, cand a comentat ca o victorie militara ucraineana definitiva pe termen scurt este putin probabila, subliniind totodata posibilitatea unei solutii politice pentru a pune capat luptei.
Papa Francisc i-a cerut presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski sa fie deschis dialogului cu Rusia, dar acesta doreste ca Vaticanul sa sustina planul de pace al Kievului, care cere restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, incetarea ostilitatilor si restabilirea granitelor de stat ale Ucrainei.
Papa, in varsta de 86 de ani, si-a trimis, intre timp, propriul sau emisar pentru pace, cardinalul italian Matteo Zuppi, la Kiev, Moscova si Washington, in primul rand pentru a discuta despre ajutorul umanitar si repatrierea copiilor ucraineni.
Kievul estimeaza ca aproape 19.500 de copii au fost dusi in Rusia sau in Crimeea ocupata de rusi din februarie 2022, in ceea ce condamna drept deportari ilegale.
Oficialii Vaticanului spun ca Zuppi va merge in curand la Beijing pentru a incerca sa obtina sprijinul Chinei.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…