Procurorul general, Augustin Lazar, l-a acuzat luni pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, de „ingerinta in instrumentarea unei cauze penale” prin declansarea operatiunii de revocare a sa din functie imediat dupa ce a fost deschis dosarul pirivind represiunea din 10 august. Lazar a avut si numeroase alte referiri critice fata de modul in care a fost „evaluat” de Tudorel Toader.
„Ne aflam in domeniul eseului. Raportul este o insinuare continua cu aspecte conspirationiste. Un colaj de detractari publice la adresa procurorului general. Ma asteptam de la un profesor universitar sa vedem rigoare stiintifica, sa vedem un document impartial si sobru. E un document de evaluare, nu un eseu cu accente polemice si de pamflet. Ce m-a impresionat pe mine a fost capacitatea de insinuare. Acest document pe care eu il consider un eseu critic a fost completat oral intr-o maniera formidabila, ca daca era numai scris, era mai simplu, mai concis. Dar domnul ministru ce face cand prezinta acest eseu? O multime de insinuari la adresa numirii procurorului general, procedurii de numire, evaluarii, lasand sa se intelegea ca peste tot avem de a face cu o conspiratie formidabila. Nu ma indoiesc ca domnul ministruimbratiseaza punctul de vedere al liderilor coalitiei de guvernare”, si-a inceput Augustin Lazar discursul, care spune ca nu se indoieste ca Toader imbratiseaza punctul de vedere al liderilor coalitiei de guvernare”, a afirmat Augustin Lazar in cadrul sectiei de procurori a CSM.
„As dori sa va marturisesc ca am ales armele dreptului, pentru ca si in Romania exista Justitie, si ma simt foarte trist sa aflu ca orice chestiune as intreprinde exista o mare banuiala de o mare conspiratie care ar putea fi pusa la punct acolo. Nu ma asteptam de la ministrul de Justitie al tarii mele, cu atat mai putin cu cat e profesor universitar si ma asteptam la o conduita decenta. Ministerul Public se afla in mileniul 3, secolulul 21.
Exista rapoarte MCV, rapoarte GRECO, rapoarte CEDO si in toate se promoveaza ideea independentei profesionale a procurorului. Ministrul Justitiei ne duce cu zeci de ani in urma si ne sugereaza ca procurorul ar trebui sa mearga sa ia lumina de la Ministerul Justitiei. Suntem totusi in mileniul 3, eu ma indoiesc ca acest punct de vedere pe care il promoveaza ministrul si imi este mie atribuit ca un defect, opusul acestui punct de vedere, ar putea avea succes.
As dori, cu referire la propunerea de revocare, pentru a scurta prezentare, nu am nevoie sa fac un eseu, am prezentat documentul scris. Solicit sectiei pentru procurori a CSM emiterea unui aviz negativ, propunerea e nelegala, raportul de evaluare si propunerea sunt vadit nelegale si motivele sunt nelegale si netemeinice. Propunerea de revocare e vadit nelegala pentru ca ministru si-a arogat in mod abuziv competenta de a evalua procurorul general, a invocat motive prin care si-a depasit atributiile legale si a incalcat dreptul la aparare.
Incalcarea dreptului la aparare este cea mai grava eroare din perspectiva unui profesor de drept, care sunt sigur ca stie ca acesta este un drept garantat de Constitutie”, a adaugat Lazar.
Procurorul general al Romaniei a mai spus ca procedura de revocare a sa a fost declansata din cauza instrumentarii dosarului privind interventia Jandarmeriei la protestul din 10 august, acuzandu-l pe Tudorel Toader de ingerinta in instrumentarea unei cauze penale.
„Nu am fost in masura sa prezint motivele si documentele care ar fi preintampinat luarea masurii, puteam sa clarific daca e ordonanta mea sau a procurorului ierarhic superior la vremea aceea. Masura revocarii se infatiseaza ca o sanctiune ce poate fi aplicata intr-o procedura distincta pentru o conduita necorespunzatoare. In 2017 controlul nu a relevat nicio deficineta manageriala, nu a ridicat nicio problema pana cand s-au incins lucrurile cu instrumentarea dosarului 10 august. Are valoarea unei sanctiuni disciplinare interesate. Unul dintre motivele invocate are legatura cu ancheta 10 august, iar invocarea acestui motiv constituie o ingerinta in activitatea concreta de intrumentare a unei cauze penale”, a spus Augustin Lazar.
Sectia pentru procurori a CSM il va audia, luni, pe procurorul general Augustin Lazar pentru a emite un aviz, dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declansat procedura de revocare a acestuia.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…