Din Statele Unite, Iohannis are un mesaj ferm pentru coruptii din Romania. Penalii din PSD au motive si mai mari de ingrijorare

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, in timpul dezbaterii intitulate „20 Years After – The Relevance of the Romanian – U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, dedicata aniversarii a doua decenii de la incheierea parteneriatului strategic bilateral, ca Romania a mostenit flagelul coruptiei din timpul dictaturii comuniste, insa este determinata sa lupte impotriva acestei mosteniri. El a suferat ca lupta anticoruptie isi va mari intensitatea: „Este o lupta vitala”.

Raspunzand unei intrebari venite din partea moderatorului privind protestele de strada de la inceputul anului, presedintele a declarat ca „Romania este o tara determinata sa devina o democratie solida ce functioneaza foarte bine, insa startul nostru a fost dificil. Romania a avut o dictatura comunista, pana in decembrie 1989, iar mostenirea acesteia a fost una defectuoasa. Parte a ce am mostenit a fost si coruptia. Coruptia distruge totul intr-o democratie. (…) Cateodata daca lumea vorbeste despre Romania si aud atat despre coruptie au impresia ca Romania este o tara foarte corupta, insa este de fapt o tara care este foarte determinata sa lupte impotriva mostenirii coruptiei si asta facem”.

Seful statului s-a referit si la opiniile care itereaza ca el s-ar afla in spatele luptei anticoruptie.

„Cateodata auzim voci in mediul public care spun ca aceasta lupta este prea mult, ca aduce prea multa tensiune in dezbaterile publice, ca atrage prea multa atentie… sunt cativa care spun ‘ei bine, asta este o idee a presedintelui Iohannis’, sau a unor politicieni, sau a unor diplomati (n.r. — presedintele se uita catre ambasadorul SUA, Hans Klemm), insa nu este, ci este o lupta vitala”, a declarat acesta.

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza, in perioada 4-9 iunie, o vizita in Statele Unite ale Americii, elementul central fiind intrevederea oficiala cu liderul de la Casa Alba, Donald Trump.

Seful statului a participat, miercuri, in Washington, D.C. la dezbaterea „20 Years After — The Relevance of the Romanian — U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, dedicata aniversarii a 20 de ani de la incheierea parteneriatului strategic dintre cele doua tari, gazduita de Heritage Foundation, un think-tank conservator infiintat in 1973 si care a jucat un rol cheie in formarea echipei de tranzitie administrativa a presedintelui Donald Trump.

La dezbatere au mai fost prezenti ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii, George Maior, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans G. Klemm, consilierii prezidentiali Dan-Andrei Muraru si Bogdan Aurescu, precum si presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Aurel Vainer.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: