Procurorul sef al DIICOT, Felix Banila, a declarat luni, referindu-se la protestul magistratilor de duminica din fata Curtii de Apel Bucuresti (CAB), ca el nu este „activist”, in timp ce procurorul sef interimar al DNA, Anca Jurma, sustine ca magistratii au dreptul la exprimare si au nevoie de o legislatie care sa-i ajute.
Felix Banila si Anca Jurma au participat, luni, la Parchetul General, la o intalnire cu procurorul general Augustin Lazar.
La iesirea din sediul Parchetului General, cei doi au fost intrebati de jurnalisti ce parerea au despre demersul celor aproape 200 de magistrati care au protestat duminica in fata CAB.
„Eu nu sunt activist”, a spus Felix Banila, fara a da alte detalii.
De asemenea, Banila a fost intrebat daca recentele modificari aduse Codurilor penale sunt benefice.
„Nu toate”, a spus acesta.
In schimb, Anca Jurma a declarat ca magistratii au dreptul la exprimare, iar legislatia penala este o problema „serioasa”.
„Nu comentez daca este justificat sau nu, dar va spun ca si magistratii, ca orice cetatean, au dreptul de exprimare (…) Cu privire la Coduri, este o problema foarte serioasa legislatia intr-un stat, legislatia penala, si magistratii, care se confrunta cu aceste dispozitii legale, sunt in linia intai si au opinie pe care au dreptul sa si-o exprime (…) Important este ca magistratii sa isi faca datoria, sa-si indeplineasca misiunea pentru care au fost numiti si sa-si indeplineasca rolul in societate, iar pentru acesta au nevoie de o legislatie care sa ii ajute”, a precizat sefa DNA, citata de Agerpres.
Intrebata daca DNA „mai exista”, in legatura cu faptul ca are tot mai putine anchete, Jurma a raspuns: „DNA mai exista. Nu cred ca trebuie sa judecam lucrurile dupa cateva luni de vacanta. O sa faca treaba, lupta impotriva coruptiei este in continuare un obiectiv important si trebuie sa mergem inainte. Vedeti si dumneavoastra in ce context lucram”.
Aproximativ 200 de magistrati au protestat duminica in fata Curtii de Apel Bucuresti, afisand pancarte cu „CSM nu are rol decorativ”, „Respectarea avizului Comisiei de la Venetia”.
„Incercam sa atragem atentia Guvernului si Parlamentului ca justitia este o putere independenta si asa trebuie sa ramana. Din pacate, in ultimul an, s-au promovat proiecte de acte normative care incalca standarde internationale, este vorba de mai multe avize ale Comisiei de la Venetia, cu privire la independenta, impartialitatea si integritatea justitiei. Practic, justitia romana este considerata a fi sub asalt in momentul de fata. Politicienii ar trebui sa inceteze orice atac referitor la statul paralel si orice persoana care are semnale, informatii despre abuzuri comise de magistrati nu are decat sa sesizeze Inspectia Judiciara sau Parchetul General”, a declarat judecatorul Cristi Danilet.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…