Influenceri de dreapta din Statele Unite, cu milioane de adepti online si sustinatori ferventi ai lui Donald Trump, au fost platiti – aparent fara sa stie – de o companie-paravan dirijata de la Kremlin, sustin procurorii americani, citati de Associated Press.
O acuzatie depusa miercuri sustine ca o companie media legata de sase influenceri conservatori – inclusiv personalitati binecunoscute, ca Tim Pool, Dave Rubin si Benny Johnson – a fost finantata in secret de angajati ai mass-media rusesti de stat pentru a produce videoclipuri in limba engleza care erau „adesea in concordanta” cu „interesul Kremlinului de a amplifica diviziunile interne din SUA pentru a slabi opozitia SUA” fata de Rusia.
Pe langa faptul ca reprezinta al treilea scrutin prezidential consecutiv in care autoritatile americane au dezvaluit detalii cu incarcatura politica cu privire la incercarea Rusiei de a se amesteca in politica americana, actul de acuzare indica modul in care Moscova ar putea incerca sa capitalizeze popularitatea in crestere a podcasterilor, livestreamerilor si a altor creatori de continut de dreapta care si-au gasit cariere de succes in social media in anii care au trecut de cand Trump este in functie.
Departamentul de Justitie al SUA nu invoca nicio infractiune comisa de influenceri, despre unii dintre acestia afirmand ca au primit informatii false cu privire la sursa de finantare a companiei. In schimb, acesta acuza doi angajati ai Russia Today (RT), o companie media rusa de stat, ca au directionat aproape 10 milioane de dolari catre o companie de creare de continut cu sediul in Tennessee pentru continut favorabil Rusiei.
Dupa anuntarea acuzatiilor, atat Pool, cat si Johnson au emis declaratii pe retelele de socializare, pe care Rubin le-a redistribuit, afirmand ca au fost victime ale presupuselor infractiuni si ca nu au facut nimic rau.
„Inca nu stim ce este adevarat, deoarece acestea sunt doar acuzatii”, a declarat Pool. „Putin este o scursura”.
In postarea sa, Johnson a scris ca a fost rugat in urma cu un an sa furnizeze continut unui „start-up media”. El a spus ca avocatii sai au negociat un „acord standard, care a fost ulterior reziliat”.
Kostiantin Kalasnikov si Elena Afanasieva sunt acuzati de conspiratie pentru spalare de bani si incalcarea Legii privind inregistrarea agentilor straini.Oficialii americani au avertizat anterior cu privire la utilizarea de catre Rusia a unor americani neintentionati pentru a continua operatiunile de influentare a alegerilor din 2024, insa actul de acuzare de miercuri este cea mai detaliata descriere a acestor eforturi de pana acum. Oficiali ai serviciilor de informatii au declarat ca Moscova are o preferinta pentru Donald Trump.
Presedintele rus Vladimir Putin a autorizat personal operatiuni de influenta pentru a-l ajuta pe Trump in alegerile din 2020, in timp ce campania sa din 2016 a beneficiat de hacking din partea ofiterilor de informatii rusi si de un efort sub acoperire in social media, potrivit oficialilor americani din domeniul aplicarii legii si al informatiilor.
Desi rechizitoriul nu numeste compania din Tennessee, detaliile se potrivesc exact cu Tenet Media, o companie media online care se lauda ca gazduieste „o retea de comentatori heterodocsi care se concentreaza asupra problemelor politice si culturale occidentale”. Site-ul web al Tenet enumera sase influenceri care furnizeaza continut, printre care Pool, Johnson, Rubin, Lauren Southern, Tayler Hansen si Matt Christiansen.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…