Necesitatea intaririi ajutorului militar acordat Ucrainei va fi discutata astazi de ministrii apararii ai Uniunii Europene, in prezenta secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, in timp ce va fi facuta o actualizare a situatiei pe frontul de razboi de catre omologul lor ucrainean, Rustem Umerov, relateaza Kathimerini.
„In acest moment, Rusia a deschis un nou front in nord, la Harkov, care vizeaza pe langa infrastructura critica si civili, asa cum face si in est”, a subliniat seful diplomatiei europene, Joseph Borrell.
„Din acest motiv, consolidarea ajutorului militar acordat Ucrainei este considerata critica. Putem face diferenta”, a spus Josep Borrell.
La sedinta de astazi – dupa intalnirea de ieri a ministrilor de externe – va fi discutata modalitatea de deblocare a deciziilor care au fost deja luate, a mentionat Borrell. „Avem veniturile, dar deciziile inca asteapta”, a subliniat el, adaugand ca in prezent sunt disponibile pentru Ucraina 6,7-6,9 miliarde de euro, in plus fata de ceea ce a fost calculat din utilizarea dobanzilor la activele inghetate ale Rusiei.
Secretarul general al NATO este asteptat, la sedinta de astazi, sa propuna ministrilor apararii ca o „linie rosie” in cadrul UE sa fie depasita.
Mai exact, este vorba ca statele membre UE sa permita Ucrainei sa loveasca tinte precum depozitele de munitie si combustibil de pe teritoriul Rusiei cu armament occidental.
Ieri, consiliul pentru afaceri externe a discutat – inca o data – despre „veto-ul” Ungariei impotriva ajutorului Ucrainei, care paralizeaza capacitatea UE de a sprijini Kievul impotriva Moscovei.
Seful diplomatiei europene a acuzat Ungaria ca detine „ostatic” ajutorul militar pentru Kiev. „Nu voi ascunde ca am avut discutii intense despre ajutorul militar acordat Ucrainei”, a spus Borrell.
Potrivit ministrului lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, „este gresit sa tratam de fiecare data separat vetourile Ucrainei”. Ungaria blocheaza nu doar fondurile destinate intaririi militare a Ucrainei, ci si deschiderea negocierilor de aderare a acesteia. Abordarea lui Orban este ca „se opune sistematic oricarei incercari a UE de a juca un rol semnificativ in politica externa”, a adaugat ministrul lituanian, care nu a exclus folosirea articolului 7 pentru ca Ungaria sa piarda dreptul de vot.
Intre timp, Budapesta s-a angajat intr-o campanie de dezinformare. Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a condamnat ieri recrutarea militara obligatorie in toata Europa pentru a suplini trupele in scadere ale Ucrainei. Szijjarto a spus ca guvernul sau se opune categoric perspectivei de a trimite tineri din Europa Centrala si Ungaria sa lupte in Ucraina.
Cu toate acestea, niciun lider european si niciun guvern nu a depus o astfel de propunere. „UE nu are capacitatea de a impune serviciul militar obligatoriu”, a subliniat Borrell. „Suntem departe de o astfel de posibilitate”, a adaugat el.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…