Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca in acest moment nu mai exista nicio doza de imunoglobulina, ca sunt sute de pacienti afectati si ca singura solutie in acest moment era declansarea mecanismului de protectie civila, prin solicitarea ajutorului tarilor UE si NATO pentru criza imunoglobulinei. Ea a spus ca deja exista un raspuns de la un stat membru, cu care s-a luat legatura.
„In acest moment nu mai avem nicio doza de imunoglobulina, sunt pacienti care asteapta de multa vreme acest tratament. Desi aveam promisiune de la furnizori pentru luna martie, aceasta nu poate fi onorata, iar luna aprilie este prea indepartata. Prim-ministrul ne-a dat acceptul pentru declansarea acestui.mecanism”, a afirmat Pintea, citata de news.ro.
Ea a precizat, raspunzand unei intrebari, ca sunt sute de pacienti afectati.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca exista deja un raspuns de la Crucea Rosie din Austria, iar autoritatile romane au mai cerut informatii.
„Secretarul de stat Raed Arafat, fiind la Bruxelles, a transmis aceasta cerere si statelor membre NATO. Anual, tara noastra are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobuline necesara persoanelor cu boli rare”, a mai spus ministrul.
Intrebata in cat timp ar trebui primite dozele, Sorina Pintea a spus ca termenele pentru trimiterea imunoglobulinei nu sunt foarte lungi si ca autoritatile romane au solicitat 10.000 de doze, pentru doua luni.
Ea a mai spus ca declansarea acestui mecanism era singura solutie la acest moment si ca pe termen lung sunt mai multe variante.
„In 14 februarie am avut o intalnire cu distribuitorii si acolo am auzit acele promisiuni. Nu s-au tinut de promisiuni, cu producatorii avem stabilita o intalnire maine, reprezentantii Ministerului Sanatatii vor discuta si cu ei. Va trebui sa gasim solutii pe termen lung si sunt mai multe variante. Sa speram ca gestul nostru va fi un semnal de alarma ca nu suntem dispusi sa negociem viata pacientilor nostri”, a mai declarat ministrul Sanatatii.
Fostul ministrul al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a explicat cum s-a ajuns la aceasta situatie. Vinovata este guvernarea PSD din 2017.
“Productia oricarui medicament -si mai ales a produselor pentru care este nevoie de sange si plasma, asa cum sunt si imunoglobulinele – are nevoie de timp. Planificarile se fac cu mai bine de 1 an inainte. Astfel ca, daca o masura a statului roman – cum a fost cea din februarie 2017, aceea de eliminare a listei a medicamentelor esentiale – da o veste proasta importatorilor, acestia pur si simplu nu-si mai planifica productia respectiva pentru Romania. De aceea orice masura ai lua dupa, odata ce ai facut greseala, trebuie sa astepti luni de zile pana cand lucruile se remediaza. Am spus de atunci ca masura eliminarii clawback-ului nu numai ca nu va rezolva problema, dar va genera costuri suplimentare semnificative, undeva la 12 milioane de euro doar pentru imunoglobuline. In plus este deschiderea cutiei Pandorei. Daca noi eliminam taxa clawback pentru mai multe medicamente, asta poate sa duca la costuri de pana la 320 de milioane de euro in plus, din bugetul statului pentru plata medicamentelor de care romanii au nevoie”, a declarat Vlad Voiculescu pentru RFI.
Romania a cerut oficial ajutorul tarilor din UE si NATO pentru criza de imunoglobulina, ministrul Sanatatii Sorina Pintea anuntand ca i-a comunicat si prim-ministrului ca va activa aceasta procedura. Demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei vor fi realizate de catre Compania Nationala „UNIFARM” SA, care va acoperi si costurile.
„Declansarea acestui mecanism se realizeaza in baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului si Consiliului European, in vederea asigurarii cantitatii necesare de imunoglobulina umana pentru tratamentul pacientilor romani. Minsterul Sanatatii a informat Punctul Local National al Mecanismului European de protectie civila din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta despre aceasta decizie si despre necesitatea ca aceasta institutie sa solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea in Romania a cantitatilor de imunoglobulina disponibile in alte state europene”, mentiona, luni seara, Ministerul Sanatatii, adaugand ca demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei vor fi realizate de catre Compania Nationala „UNIFARM” SA, care va acoperi si costurile.
Ministerul Sanatatii a explicat ca discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de retragerea de pe piata a producatorilor care asigurau peste 80% din necesar.
„In ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sanatatii in anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulina prin adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Ordonantei de urgenta nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, de scutire de la plata contributiei trimestriale a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana, in prezent continua criza de imunoglobulina pe piata din Romania, cu impact vital asupra vietii pacientilor diagnosticati cu imunodeficiente primare, boli auto-imune, boli neurologice etc”, mentiona MS.
In urma cu o luna, Sorina Pintea anunta ca a primit garantia distribuitorilor ca in luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulina.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…