Devine tot mai clar ce au urmarit PSD si ALDE cu legile justitiei. Augustin Lazar: „Imaginea este sumbra”. Procurorii vor pleca in masa
Procurorul general Augustin Lazar sustine, intr-un interviu acordat Agerpres, ca imaginea oferita de intrarea in vigoare a modificarilor aduse legilor justitiei este „sumbra”, iar Ministerul Public se va confrunta cu o mare criza de personal, deoarece aproximativ 750 de procurori se vor putea pensiona, ceea ce va duce la „decapitarea” multor Parchete.
Intrebat daca Ministerul Public a facut o analiza in legatura cu impactul intrarii in vigoare a modificarilor aduse legilor justitiei, Augustin Lazar a spus ca imaginea este „sumbra”, iar una din consecinte va fi o plecare masiva a procurorilor din sistem, ceea ce va face ca deficitul din schema de personal sa ajunga la 40%.
„Am facut o analiza si, din ceea ce a rezultat, imaginea din pacate este mai sumbra. Noi nu putem sa intuim in acest moment chiar tot ce va rezulta din aplicarea eventuala a acestor legi. Insa, putem vedea ca aspecte ale aplicarii acestor legi, asezate ca si piesele de puzzle unele langa altele, ne dau o imagine a justitiei care va fi blocata, adica o imagine sumbra a infaptuirii justitiei. As dori sa va dau cateva aspecte. Spre exemplu, Ministerul Public functioneaza in acest moment cu un deficit de cadre de 13%, pentru ca Institutul National al Magistraturii nu are capacitatea sa ne trimita absolventi in ritmul in care se pensioneaza unii colegi sau pleaca judecatori. Se intampla multe lucruri pentru ca traim intr-o lume foarte dinamica. Ei bine, acum avem 13% lipsa in schema Ministerului Public, neocupata. Daca vom oferi posibilitatea unor magistrati sa se pensioneze la 20 de ani, asa cum in mod generos aceasta lege permite, aceasta inseamna ca in perioada urmatoare vor avea vocatie de a se pensiona circa 750 de procurori din Ministerul Public. De asemenea, un foarte mare numar de judecatori. 700 de procurori din 2.500 este un numar formidabil de mare. Va creste la circa 30-35%, ba chiar la 40% deficitul de cadre in Ministerul Public”, a declarat Augustin Lazar.
Procurorul general sustine ca majoritatea celor care vor avea dreptul sa iasa la pensie sunt sefii din Parchete, astfel incat multe unitati vor fi „decapitate”.
„Ne uitam la faptul ca, in urmatorii patru ani, nu vom mai avea absolventi, pentru ca la Institutul National al Magistraturii perioada de scolarizare va fi de patru ani. Ceea ce ne pune pe ganduri foarte serios, fiindca numarul de dosare a tot crescut. In acest moment avem circa 1.700.000 de dosare de solutionat, asa se va prezenta in bilantul pe care il vom avea miercuri, si ne punem problema cine va rezolva aceste dosare, pentru ca ele sa nu se prescrie. Dupa cum s-a vazut, opinia publica este foarte sensibila si cu totii suntem sensibili la faptul ca justitia ar trebui sa se faca intr-o maniera rapida, cu celeritate, si nu ar trebui lasate dosarele privind fapte grave sa se prescrie. Insa, in acest moment, se prevede ca vom avea o criza foarte mare. Dar nu este tot. Sa vedeti. Cine sunt cei 750 de procurori care au vocatie de a merge la pensie? Majoritatea sunt conducatori ai diverselor unitati ale Ministerului Public, fiindca la 20 de ani (vechime – n.r.) oamenii au ajuns la o pregatire profesionala, la expertiza in domeniu si au ajuns conducatorii celorlalti. Ei bine, foarte multe unitati ale Ministerului Public vor fi decapitate, cum se zice, din simpla intrare in vigoare a legii. Ceea ce este foarte grav”, a explicat Lazar.
Procurorul general a estimat ca aproximativ 25 de Parchete din tara vor ramane fara niciun procuror, in urma aplicarii noilor legi.
„In tara, avem circa 15 unitati care in anul 2017 au functionat cu un singur procuror (…) Mai sunt circa 10 unitati de Parchet care au functionat cu procurori delegati de la unitatile superioare. Practic, nu au niciun procuror titularizat, ceea ce inseamna ca aproximativ 25 de unitati de Parchet vor ramane fara niciun fel de procuror, pentru ca, potrivit noii legi, trebuie sa functionezi acolo unde ai gradul de jurisdictie (…) Prin urmare, o suma de probleme pe care noi, in acest moment, le-am intuit, dar vor fi foarte multe pe care nu le-am intuit. Insa se va vedea ca, in momentul in care vor intra in vigoare aceste legi, ele vor aparea la suprafata si ne vor provoca. Ce concluzie tragem din aceasta? Ca spiritul care a generat asa-zisa reforma nu este un spirit european, sa functioneze Justitia, asa cum este spiritul ordinii de drept europene conceput”, a afirmat Lazar.
Procurorul general a precizat ca aceste modificari ale legilor justitiei s-au facut fara studii de impact.
„Si ar trebui sa ne gandim de doua ori atunci cand adoptam asemenea dispozitii legale, ar trebui sa ne gandim la faptul ca avem nevoie de studii de impact inainte. Eu mereu am spus acest lucru. Niciodata, dar niciodata nu s-a facut o lege fara studii de impact. In lumea civilizata, in statele europene cu traditie, fondatoare ale UE, cand se schimba doua, trei expresii intr-o lege se fac studii de impact cu circa un an de zile inainte sa vada la ce se va ajunge. Ei bine, noi nu putem sa facem altfel. Suntem stat al Uniunii Europene”, a afirmat Lazar.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.