Deputatul Ludovic Orban a cerut de la un om de afaceri bani pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara anului 2016, aratand ca are un buget de campanie limitat si ca doreste „sa aiba canale deschise’ pe anumite posturi de televiziune, el solicitand sumele in numerar, se arata in rechizitoriul prin care liberalul a fost trimis in judecata de DNA.
Conform documentului, in contextul lansarii la 26 februarie a candidaturii inculpatului Ludovic Orban pentru functia de primar al municipiului Bucuresti, acesta a initiat in nume personal activitati de natura a-i asigura sprijin financiar si mediatic in timpul campaniei electorale.
Astfel, folosindu-se de influenta pe care o avea in calitate de persoana cu functie de conducere, respectiv prim-vicepresedinte al partidului din care face parte (n.r. PNL), Orban i-a cerut unui om de afaceri suma de 50.000 euro, aratand ca banii vor fi remisi unor persoane ce isi desfasoara activitatea in mass-media, pentru promovarea imaginii sale in campanie.
Anchetatorii noteaza ca intre omul de afaceri si Orban nu exista o relatie de prietenie, insa cei doi se cunosteau.
„Astfel, la data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic si (…) au purtat discutii pe diverse teme, inclusiv de natura politica, fara legatura cu cauza. In continuare, dialogul s-a indreptat spre cheltuielile cu campania electorala, respectiv cele aferente mass-media, ocazie cu care inculpatul Orban Ludovic i-a spus lui (…) ca il va cauta saptamana urmatoare ca sa-i spuna exact si sa-i arate ‘obligatiile sale in media’, mentionand ca are un buget limitat in campanie de 100.000 euro. De asemenea, Orban Ludovic a afirmat ca doreste ‘sa aiba canale deschise’ pe posturile de televiziune (…), (…) si (…), aratand ca (…) nu il intereseaza”, se arata in document.
Potrivit rechizitoriului, cei doi s-au intalnit la 20 martie, iar din discutiile lor a rezultat ca Ludovic Orban a cerut banii in numerar, „nu altfel”.
„Ulterior, la 20 martie 2016, (…) s-a intalnit cu inculpatul Orban Ludovic tot la domiciliul celui dintai, ocazie cu care inculpatul i-a comunicat ca are nevoie de 50.000 de euro in numerar, pentru a-i da mai departe numitilor (…) de la (…) si (…) de la (…), persoane cu pozitii de decizie in cadrul celor doua posturi de televiziune, in vederea promovarii imaginii sale ca si candidat la Primaria Capitalei. (…), din discutie a rezultat ca sumele respective erau cerute in numerar tocmai fiindca erau pentru cei doi personal, si poate doar putin pentru posturile TV, deoarece Orban Ludovic a precizat ca banii trebuie ‘cash, iar nu altfel'”, spun procurorii.
Desi numele „persoanelor cu pozitii de decizie” din cadru posturilor TV ce aurmau sa ia bani cash au fost eliminate din rechizitoriu, este usor de banuit ca este vorba despre patronii B1 TV, Sorin Oancea, si Realitatea TV, Cozmin Gusa, care au fost chemati la DNA pentru a da detalii in dosarul lui Orban.
De asemenea, Orban a aratat ca are nevoie de suma ceruta, eventual in transe, incepand cu prima saptamana din luna aprilie.
Procurorii DNA l-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe deputatul Ludovic Orban, la data faptei prim-vicepresedinte al unui partid politic, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.
„La 20 martie, cu ocazia unei noi intrevederi, Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro in numerar, asadar nu in vreo modalitate legala, precum si cu depasirea plafonului stabilit prin Legea finantarii partidelor politice, cu precizarea ca va trebui sa remita banii unor persoane pe care le-a mentionat, cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune, pentru a fi promovata imaginea candidatului. Acesta a mai precizat ca are nevoie de suma solicitata in aproximativ una — doua saptamani”, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.
DNA precizeaza ca omul de afaceri a acceptat sa efectueze plata sumei de 50.000 euro in considerarea functiei de conducere pe care Ludovic Orban o detine in cadrul partidului politic si a potentialului de interventie al acestuia in domenii de interes pentru afacerile controlate de el.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza, respectiv cea a controlului judiciar.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…