externe

Descoperire de senzatie: utilizarea excesiva a internetului de catre persoanele in varsta creste considerabil riscul instalarii dementei senile

Oamenii de stiinta sugereaza ca probabilitatea de a dezvolta dementa senila este mult mai ridicata la persoanele de varsta a treia care folosesc excesiv internetul, in special retelele sociale.

Un studiu publicat in editia din august a Journal of the American Geriatrics Society de o echipa de la Scoala de Sanatate Publica Globala a Universitatii din New York releva ca oamenii de stiinta au urmarit evolutia a 20.000 de adulti cu varste cuprinse  intre 50 si 65 de ani, timp de 17 ani.

La fiecare doi ani, intre 2002 si 2018, coordonatorii studiului i-au intrebat pe participanti daca au folosit „in mod regulat” internetul si, in caz afirmativ, cat de mult l-au folosit. Din nefericire, unii participanti fie au murit, fie au dezvoltat dementa in timpul acestei perioade.

Dintre participantii care erau utilizatori activi, autorii noului studiu au constatat ca exista un risc de 1,54% de a dezvolta dementa, in timp ce non-utilizatorii pareau sa aiba un risc urias de 10,45%. Masurand timpul necesar pentru ca participantii la studiu sa dezvolte dementa, studiul a constatat ca utilizatorii obisnuiti de internet au avut doar jumatate din riscul de a dezvolta aceasta tulburare cognitiva, comparativ cu omologii lor care nu au folosit internetul.

Totusi, un avertisment important a fost acela ca pare sa existe o corelatie intre utilizarea excesiva a internetului si dezvoltarea dementei, riscul parand sa creasca la cei care au folosit internetul mai mult de doua ore pe zi.

„In randul adultilor mai in varsta, utilizatorii obisnuiti de internet pot prezenta un risc mai mic de dementa in comparatie cu utilizatorii neregulati. Cu toate acestea, utilizarea excesiva a internetului zilnic poate afecta negativ riscul de dementa la adultii in varsta”, se arata in studiu.

Ca si in cazul multor alte studii, desigur, exista intotdeauna posibilitatea ca relatia dintre corelatie si cauzalitate sa fie mai complexa decat pare.

„S-ar putea ca utilizarea regulata a internetului sa fie asociata cu o stimulare cognitiva crescuta si, la randul sau, cu un risc redus de dementa”, a declarat pentru Medscape Claire Sexton de la Asociatia Alzheimer, care nu a fost implicata in cercetare, „sau s-ar putea ca persoanele cu un risc mai scazut de dementa sa fie mai predispuse la utilizarea regulata a internetului”.

Pentru a clarifica aceasta problema de cauzalitate – si pentru a intelege mai bine aceasta legatura in primul rand – Sexton a spus ca trebuie sa se faca cercetari suplimentare. Dar, intre timp, aceasta noua dovada arata ca poate putin timp petrecut in fata ecranului nu este cel mai rau lucru din lume pe masura ce imbatranesti.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago